Façana del Tribunal Suprem
Façana del Tribunal Suprem
Madrid

El judici del procés començarà el dimarts 12 de febrer

Des del Suprem no eren partidaris de començar el judici la setmana que ve perquè no se'ls pogués acusar de provocar "indefensió" a les defenses

RedaccióActualitzat

El judici del procés començarà el 12 de febrer. El Tribunal Suprem ja té enllestida la interlocutòria d'admissió de proves, el document amb 100 pàgines on es decideix quina prova s'admet i quina no, i aquest divendres ha confirmat la data d'inici, que TV3 ja havia avançat.

Així doncs, finalment, les defenses tindran 11 dies per preparar el judici amb els seus clients, que aquest divendres viatgen cap a les presons de Madrid. Onze dies és la meitat de les tres setmanes que havien arribat a demanar els advocats perquè la proximitat entre la publicació de la data i l'inici de la vista no generés una indefensió dels acusats

Des del Suprem no eren partidaris de començar el judici la setmana que ve, com s'havia especulat, perquè no se'ls pogués acusar de provocar "indefensió" a les defenses, que justament aquest dijous havien denunciat que no coneixien la data d'inici amb prou antelació i que tindrien poc temps per preparar-se les sessions.

Des del tribunal, s'explica que els escrits de les defenses han estat molt més extensos del que preveu la llei; més de 1.800 folis, i els de les acusacions, amb més de 300. Un autèntic jeroglífic per als magistrats, que han hagut de revisar la llista de testimonis més d'un cop perquè no hi hagués incompatibilitats.

Lesmes havia explicat que el tribunal no podia donar resposta "alegrement" a totes aquestes qüestions. El tribunal volia, sobretot, donar una resposta molt motivada a tot el que demanen les defenses: testimonis, proves documentals, traducció al català i presència d'observadors i familiars a la sala, entre d'altres.


El 12, amb les qüestions prèvies

El que queda clar és que el dimarts 12 de febrer es començaria amb les qüestions prèvies, que podrien durar un parell de dies. La incògnita és si la sessió del dijous 14 es reservaria a deliberar sobre aquestes qüestions o, en canvi, es començaria amb l'interrogatori. El primer, d'acord amb l'ordre de fiscalia, seria el d'Oriol Junqueras.

 

Interactiu relacionat: Les claus del judici del procés

 

Els presos passaran pels calabossos de l'Audiència

Durant el judici, els líders independentistes en presó preventiva passaran pels calabossos de l'Audiència Nacional, tant quan arribin dels centres penitenciaris com abans de tornar cap a les presons.

Els presos tindran una sala habilitada dins del Suprem per als recessos i els àpats. S'evitarà la seva exposició en el recorregut dins del tribunal.

Lesmes ha assegurat que es vetllarà en tot moment per la seva dignitat, tot i que no ha volgut concretar si aniran emmanillats o no. Ha subratllat, però, que es volen evitar components de "penositat".


Torra, tractat amb "deferència"

El president del Suprem també ha dit que, si el president de la Generalitat vol assistir al judici, serà tractat amb "tota la deferència" que correspon al seu càrrec com a autoritat de l'Estat.

Pel que fa als observadors internacionals, ha dit que a dins de la sala hi ha 100 places que es repartiran. En aquest sentit, ha explicat que el Parlament basc ha demanat assistir-hi i se li ha concedit.

 

Notícia relacionada - Els observadors internacionals volen ser al judici de l'1-O: "Quin problema hi ha?"

 

Per al judici s'han acreditat més de 600 periodistes de 150 mitjans, entre els quals n'hi ha una cinquantena d'estrangers. D'aquests mitjans, predominen els alemanys i francesos, però també n'hi ha de suïssos, holandesos, nord-americans, russos i xinesos. Segons l'alt tribunal, hi ha una mica menys d'expectació internacional que per al judici de l'11-M.

Sobre la traducció simultània, Lesmes ha dit que el Suprem té capacitat per dur-la a terme, però que encara no s'ha decidit.
 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut