Exterior del Tribunal Suprem dels EUA, avui (Reuters)
Exterior del Tribunal Suprem dels EUA, avui (Reuters)

El Suprem dona la raó a Trump amb el veto migratori a països de majoria musulmana

Cinc magistrats conservadors consideren que el president dels EUA va actuar d'acord amb la llei

Juli RodésActualitzat

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha validat l'ordre del president, Donald Trump, coneguda com a "veto migratori", que prohibia l'entrada al país de ciutadans de diversos països de majoria musulmana.

El suport del Suprem a aquesta mesura de Trump ha estat aprovat per una majoria justa de cinc magistrats conservadors (contra quatre que discrepaven), que consideren que el president va actuar d'acord amb la llei quan va imposar límits a l'arribada de viatgers procedents de diversos països de majoria musulmana.

 

El recurs l'havien presentat l'estat de Hawaii i una entitat musulmana, al·legant que estava motivat per una discriminació religiosa i no estava justificat per motius de seguretat.

La decisió dona suport a la política migratòria de Trump i la seva retòrica antiimmigració, iniciada durant la campanya electoral i accentuada en les últimes setmanes.

Trump ha reaccionat de seguida a la decisió del Suprem que li dona la raó amb un missatge a Twitter.

"El Tribunal Suprem manté el veto migratori de Trump. Uau!"

 

 

Més tard, la Casa Blanca ha fet pública una declaració institucional del president. Trump afirma que la decisió del Suprem "és una tremenda victòria per al poble nord-americà i la Constitució" i que "el Tribunal Suprem ha confirmat la clara autoritat del president per defensar la seguretat nacional". 

Trump parla també de "moment de reivindicació profunda després de mesos de comentaris histèrics per part dels mitjans de comunicació i dels polítics demòcrates que es neguen a fer el que calgui per assegurar la nostra frontera i el nostre país". 

 

 

La decisió del Suprem posa fi a una llarga batalla legal que va començar el gener de 2017 quan Trump va signar el seu primer veto migratori. El Suprem, al final, s'ha pronunciat sobre el tercer d'aquests vetos, signat al setembre, que prohibia viatjar als EUA a ciutadans de cinc països de majoria musulmana: Líbia, l'Iran, Somàlia, Síria i el Iemen.

La primera ordre signada per Trump prohibia l'entrada als Estats Units als ciutadans d'aquests països i també als de l'Iraq i el Sudan durant 90 dies i suspenia el programa d'admissió de refugiats durant 120 dies.

La seva entrada en vigor va causar confusió i caos als aeroports, on 700 viatgers van ser retinguts. A més, 60.000 visats van ser revocats temporalment, segons dades del Departament d'Estat.

 

Després que diversos tribunals federals la bloquegessin, Trump va signar una segona ordre, al març, que treia l'Iraq de la llista i suprimia les restriccions per als refugiats. El Suprem va acabar permetent que entrés parcialment en vigor i va limitar el veto a les persones que no tenien cap familiar als EUA.

Al setembre, quan va expirar, Trump va aprovar una tercera ordre, que és la que ara el Suprem ha validat. Hi va afegir dos països que no són de majoria musulmana, Veneçuela i Corea del Nord, però només per vetar l'entrada a alguns funcionaris i els seus familiars directes. Inicialment també incloïa el Txad, però finalment va caure de la llista.

 

Abans de rebre el suport del Tribunal Suprem, aquesta tercera ordre va ser revocada per dos tribunals d'apel·lació diferents. Un, de San Francisco, considerava que Trump havia accedit l'autoritat que el Congrés li havia donat en matèria d'immigració i havia violat una part de les lleis migratòries que prohibeixen la discriminació en l'emissió de visats.

Un altre, de Richmond, va bloquejar el veto migratori amb l'argument que violava la prohibició constitucional de discriminació religiosa.

ARXIVAT A:
MigracionsEstats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut