Mascaretes

El Suprem diu que preval l'obligació de la mascareta per sobre del dret a immunitzar-se

L'alt tribunal desestima un recurs contra aquesta mesura sanitària en considerar que prima l'interès general sobre l'individual

Redacció/Agències

El Tribunal Suprem defensa l'ús obligatori de la mascareta. I tomba el recurs d'un ciutadà que considerava que, en impedir-se-li el contagi, quedava vulnerat el seu dret a obtenir immunitat. El tribunal diu que ha de prevaldre l'objectiu constitucional de protecció de la salut de tots. I que el que persegueixen els poders públics és la supervivència de la comunitat amb l'ús generalitzat de mascaretes com a barrera de protecció, igual que es fa en molts altres països.

El denunciant considerava que l'obligatorietat de dur mascareta lesionava el seu dret a l'honor i a la seva integritat física i moral. L'alt tribunal rebat aquestes acusacions resolent que la disposició del Ministeri de Sanitat va ser "legítima" i ha argumentat que els riscos hipotètics que comporta l'ús de la mascareta sempre seran menors que el benefici que proporciona com a forma de prevenció.

El demandant era partidari d'afavorir el contagi per desenvolupar immunitat de grup, considerava injustificada la declaració de l'estat d'alarma, negava que el sistema sanitari hagués estat prop del col·lapse i denunciava la imposició de l'ús de la mascareta.

Drets col·lectius contra drets individuals

En tractar-se d'una qüestió que afecta els drets fonamentals, el Suprem ha estudiat el cas tot i que l'ús de les mascaretes es va regular en el reial decret de mesures urgents per a la contenció de la Covid-19, amb la qual cosa una sentència favorable al denunciant només hauria tingut un abast "purament declaratiu".

Però, en qualsevol cas, el tribunal deixa clar que "en una indiscutible situació de pandèmia com la generada pel virus de la Covid-19, que, notòriament, no se circumscriu al territori espanyol, resulta evident que ha de prevaldre l'interès general sobre l'individual; això és, el dret a la vida de la majoria dels ciutadans sobre la pretensió individual aquí exercitada de contraure el virus per adquirir immunitat".

El Suprem recorda que existeixen informes que defensen la utilitat de les mascaretes com a "barreres" contra els contagis i conclou que "resulta patent que la intervenció estatal en la llibertat individual en l'àmbit de la integritat personal, física i moral mitjançant l'ús de la mascareta resulta proporcionada a les finalitats buscades: la protecció de la salut dels ciutadans considerats en la seva totalitat, així com una protecció terapèutica no especialment invasiva".

Per això l'alt tribunal sentencia que la seva imposició "és necessària i proporcionada per assolir la finalitat de l'interès general de protecció de la salut, en constituir una mesura que pot contenir la progressió de la pandèmia".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut