La tomba de Francisco Franco al Valle de los Caídos (ACN)
La tomba de Francisco Franco al Valle de los Caídos (ACN)
Madrid

El Suprem diu que no cal permís d'obra per exhumar Franco

La sentència permetria traslladar ja les restes del dictador, com vol el govern espanyol

RedaccióActualitzat

S'aplana el camí per a l'exhumació de Franco: les obres per treure'l del Valle de los Caídos no necessiten llicència municipal, ja que ha estat acordat pel Consell de Ministres. Ho diu el Tribunal Suprem en la sentència que avala el trasllat de les restes del dictador al cementiri d'El Pardo-Mingorrubio. Això permetria tirar-ho endavant al més aviat possible, com vol el govern de Pedro Sánchez.

La decisió del Suprem es va saber la setmana passada, però ara n'ha donat a conèixer la sentència amb els motius pels quals ha rebutjat el recurs presentat pels nets de Franco.

L'alt tribunal deixa clar que no considera que sigui una obra complexa:

"Al cap i a la fi, es tracta d'aixecar una llosa, extreure'n les restes i reposar el terra original, per revertir, així, el paviment de la basílica al seu estat anterior a 1975."

 

Façana principal del Valle de los Caídos

 

La resolució marca el camí al jutge de Madrid que va deixar en suspens la llicència d'obres. Assegura que el projecte presentat per Patrimoni Nacional no viola la legalitat urbanística, ni contradiu les normes subsidiàries de l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial, que va informar favorablement a l'exhumació.

Després d'analitzar el projecte tècnic, el Suprem no hi veu problema:

"No s'adverteixen especials problemes de seguretat en l'execució dels treballs que no poden ser previnguts sense necessitat de recórrer a mitjans excepcionals ni tampoc risc de danys als elements ornamentals que no puguin ser restaurats, en cas que s'arribessin a produir."

El dret de la família no és absolut

El tribunal no creu que s'hagi infringit cap dret fonamental de la família ni hi veu tracte "discriminatori". El Suprem diu que els drets de la família no són absoluts i que es poden veure limitats per l'interès públic.

"No tenen els familiars una facultat incondicionada d'elecció del lloc d'enterrament dels seus familiars. No forma part ni del dret a la llibertat religiosa ni del dret a la intimitat personal i familiar tenir sempre l'última paraula sobre el lloc de sepultura dels parents."

Els magistrats tampoc no atenen les peticions de la família per traslladar les restes del dictador a la catedral de l'Almudena per qüestions de seguretat i per evitar que es transformi en un lloc d'exaltació del franquisme.

ARXIVAT A:
Francisco FrancoTribunal Suprem Memòria històrica Franquisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut