Barcelona amb boira per pol·lució (Nazaret Romero / ACN)

El Suprem desestima un cas contra el govern espanyol per no fer front a la crisi climàtica

El tribunal considera que el govern espanyol compleix amb el que fixen els protocols internacionals i desestima la demanda de les entitats ecologistes

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha desestimat una denúncia de tres entitats ecologistes contra el govern espanyol per entendre que no es complien els Acords de París.

Les entitats ecologistes -Ecologistes en Acció, Greenpeace, Oxfam Intermón, la Coordinadora de les ONG per al desenvolupament i Fridays for Future- argumentaven que el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima era insuficient i anava en contra dels acords climàtics que es van firmar a París i que estan vigents fins al 2030.

En aquest sentit, però, l'alt tribunal ha validat la feina feta pel govern espanyol en la reducció de gasos contaminants i ha desestimat la demanda de les entitats, que consideren que s'hauria d'accelerar la reducció de les emissions de gasos contaminants.

La justificació dels jutges és que el govern espanyol compleix amb el que fixen els protocols internacionals. Greenpeace, com a demandant, lamenta que no s'obligui l'executiu a establir percentatges de reduccions de gasos per lluitar contra l'emergència climàtica i anuncia que seguirà la via judicial al Constitucional i a Estrasburg.

La sentència, entre altres arguments, assenyala que l'Acord de París, en els plantejaments del qual es basen els recurrents, implica unes obligacions assumides per totes les parts, també per l'Estat espanyol, a qui no es pot retreure el seu incompliment, ja que ha adoptat la decisió d'integrar-se en el compromís assumit a la Unió Europea.

Aquesta sentència correspon a un dels litigis climàtic contra l'estat espanyol. El cas va arrencar fa tres anys, moment en què les organitzacions ecologistes van decidir demandar el govern del PSOE i Unides Podem per considerar que els objectius eren insuficients per reduir els efectes del canvi climàtic.


Augmenten el nombre de litigis vinculats a temes climàtics

En els últims cinc anys s'han més que doblat els litigis relacionats amb l'emergència climàtica i estan augmentant a tot el món, segons un nou estudi publicat avui per les Nacions Unides.

Aquests sorgeixen com a reacció a la inacció política a l'hora de fer front a l'emergència climàtica. És una nova eina que han trobat els activistes per fer complir els compromisos que van establir els països a l'Acord de París.

Els Estats Units són el país que més litigis concentra, més de la meitat dels casos. A Espanya, ara com ara, se n'han plantejat 17 des del 2002. El primer va ser pel naufragi del petroler Prestige a Galícia. I un altre dels més coneguts i greus, el 2021, té a veure amb la contaminació del mar Menor provinent dels adobs dels cultius de Múrcia.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut