El Suprem dels Estats Units dona la raó a Trump per denegar l'asil als migrants

La decisió obliga els migrants procedents de l'Amèrica Central a demanar l'estatus de refugiat als països que travessin, abans d'arribar als Estats Units
El Suprem dels Estats Units dona la raó a Trump per denegar l'asil als migrants

El Suprem dels Estats Units dona la raó a Trump per denegar l'asil als migrants

La decisió obliga els migrants procedents de l'Amèrica Central a demanar l'estatus de refugiat als països que travessin, abans d'arribar als Estats Units
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estats Units
Més obstacles pels migrants que vulguin anar als Estats Units

Més obstacles pels migrants que vulguin anar als Estats Units

La política migratòria de Donald Trump ha rebut el vistiplau del Tribunal Suprem dels Estats Units. L'alt tribunal ha beneït les restriccions que a partir d'ara obligaran els immigrants procedents de Centreamèrica a demanar l'asil, no pas als Estats Units, sinó a qualsevol dels països que travessin abans d'arribar-hi.

El Suprem ha sentenciat que, mentre no es resolen recursos judicials pendents, l'última mesura de l'administració, que feia pràcticament impossible sol·licitar l'estatus de refugiat, es pugui aplicar immediatament. Per tant, "de facto", no es donarà asil a cap migrant que abans d'arribar a la frontera dels Estats Units hagi passat per un tercer país, com Mèxic, i no hi hagi demanat aquesta protecció. Només en el cas que Mèxic els denegui l'asil, el podrien sol·licitar a la primera potència.

Els magistrats, de majoria conservadora, han fet bons els arguments de l'administració que la mesura és necessària per frenar l'entrada massiva d'irregulars, que l'últim any han arribat gairebé al mig milió, sobretot provinents d'Hondures, Guatemala, el Salvador, Cuba o Haití.

 

El Suprem beneeix l'enduriment de la política migratòria de Trump (Reuters)
 

Els components del Tribunal Suprem 

Així, aquest Tribunal Suprem ha anat aprovant totes les polèmiques mesures antiimmigració de Trump, com ara el veto migratori a sis països musulmans, la desviació de fons del Pentàgon per ampliar el mur amb Mèxic i ara fer impossible la sol·licitud d'asil.


Trump amenaça els talibans

Aquest dimecres, mentrestant, Donald Trump ha promès intensificar els combats contra els talibans a l'Afganistan, després del fracassat intent de tancar un acord de pau que permeti la retirada de les tropes nord-americanes. El president dels Estats Units ha tornat al llenguatge bel·licista durant la commemoració del 18è aniversari dels atemptats de l'11-S.

La sortida del que era assessor de Seguretat Nacional John Bolton ha obligat el president a endurir el seu discurs, per evitar transmetre el missatge que sense el falcó neocon s'afebleix la seva política exterior. En la cerimònia anual al Pentàgon per recordar les víctimes dels atemptats de l'11 de setembre del 2001, Trump ha advertit els talibans que, després del fracàs de les converses de pau, s'incrementarà la resposta militar nord-americana:

"Els últims quatre dies hem colpejat el nostre enemic més fort que mai, i això continuarà sent així. I si per la raó que sigui tornen a venir al nostre país, anirem allà on siguin i utilitzarem un tipus de poder que els Estats Units mai han fet servir abans. Ni tan sols estic parlant de poder nuclear. Mai hauran vist res igual al que els pot passar"

 

Trump treu pit i amenaça els talibans (Reuters)

El president havia de mantenir una reunió secreta amb els talibans el cap de setmana passat a la seva residència de Camp David, però a l'últim moment la cimera es va cancel·lar. Des d'aleshores, Trump diu que dona les negociacions per mortes. Menys donat a l'espectacle, el secretari d'Estat, Mike Pompeo, ha expressat la confiança que les converses es reprendran.


Treva en la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina

Amb l'horitzó d'una nova roda negociadora, els Estats Units i la Xina han anunciat l'ajornament de nous aranzels que havien d'entrar en vigor la setmana que ve.

El president nord-americà ha anunciat que retardarà dues setmanes més la pujada dels aranzels a la Xina. Ho ha dit en un tuit, on explica també el motiu:

 

"Pel fet que la Xina celebrarà el 70è aniversari de l'1 d'octubre [quan es va fundar la República Popular de la Xina] hem acordat, com un gest de bona voluntat, ajornar la pujada d'aranzels"


A la Xina, mentrestant, s'ha ajornat fins al 16 de setembre de l'any que ve l'aplicació d'aranzels a una quinzena de productes nord-americans. Els gravàmens havien d'entrar en vigor dimarts. Entre aquests productes hi ha menjar per a peixos, lubricants i matèries primeres per a la manufactura de medicaments contra el càncer. En canvi, es manté el gravamen per a la soja, la carn de porc i els automòbils.

ARXIVAT A:
Estats Units Migracions Judicial Trump

VÍDEOS RELACIONATS