Cruïlles

El Suprem declara il·legal l'abocador de Vacamorta i obliga el govern a restaurar el paratge

L'abocador de Vacamorta, al Baix Empordà, és il·legal. Ho afirma una sentència del Tribunal Suprem, que obliga la Generalitat a restaurar el paratge i deixar-lo net, tal com estava abans d'instal·lar-hi l'abocador. La decisió del Suprem avala la resolució adoptada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i tanca un llarg procés judicial obert ara fa més d'una dècada.

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha declarat il·legal l'abocador de Vacamorta, al Baix Empordà. A més, el tribunal obliga la Generalitat a restaurar el paratge i deixar-lo com estava abans que s'hi aboquessin tones de deixalles.

La sentència considera que la Conselleria de Medi Ambient va cometre una irregularitat "flagrant" quan, l'any 2003, va concedir la llicència ambiental. Ara s'haurà de recuperar l'espai afectat, al municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura. Ho ha explicat Benet Salellas, l'advocat de la plataforma contrària a l'abocador: "Aquesta il·legalitat és tan radical, tan flagrant i tan intensa que provoca que tot el que s'ha fet en aquest abocador sigui il·legal i, per tant, ordena la restauració de l'abocador al moment previ a dictar-se aquesta autorització".

La sentència de l'alt tribunal confirma una decisió anterior del 2011, emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que anul·lava la llicència ambiental que va permetre a l'empresa gestora començar l'activitat. La resolució és ferma, no admet recurs i tanca un llarg procés judicial obert ara fa més d'una dècada per la plataforma contrària a l'abocador.

Una llarga història

L'abocador de Vacamorta es va concebre per acollir les deixalles domèstiques procedents dels municipis del voltant. Amb una capacitat total de 4 milions de metres cúbics, se li va donar un termini de vida de 30 anys. L'any 2003, el Departament de Medi Ambient, que aleshores estava encapçalat pel conseller Ramon Espadaler, va concedir la llicència ambiental de l'activitat. I aquest document, que va avalar l'abocament de residus a Vacamorta, ha estat el focus de la polèmica judicial que ha envoltat l'abocador des de llavors.

La Plataforma Antiabocador de Cruïlles (PAAC), ferma opositora del projecte, va portar el cas als tribunals. L'any 2006, una primera sentència del TSJC els va donar la raó, va anul·lar la llicència ambiental i va declarar l'activitat il·legal. Aleshores, la Generalitat i l'empresa gestora van recórrer al Tribunal Suprem que, després de determinar que a la sentència hi havia defectes de forma, va tornar el cas al TSJC.

El novembre del 2011, l'alt tribunal català es va tornar a pronunciar sobre aquesta qüestió. I ho va fer en els mateixos termes del 2006; és a dir, subratllant que la llicència es va donar contravenint la llei i que, per tant, la Generalitat havia de restaurar el paratge i tornar-lo a la situació inicial, deixant-lo lliure de deixalles. Novament es va tornar a recórrer aquesta segona resolució al Suprem. I ara, el Suprem ha tancat el cercle. La sentència, de la sala tercera del contenciós administratiu, confirma íntegrament la resolució del TSJC del 2011, desestima el recurs i afirma que s'ha de clausurar l'abocador.

En tot cas, no serà fàcil que es compleixi la sentència. La seva execució pot comportar que s'obri un altre litigi, perquè l'any 2009 la comissió d'Urbanisme va blindar l'activitat de l'abocador, declarant-lo un equipament de servei públic. Aquesta decisió, segons diu Benet Salellas, està recorreguda als jutjats tant per la plataforma antiabocador com per l'Ajuntament de Monells (al qual pertany el nucli de Cruïlles).

Quan s'engegui el procés d'execució de la sentència del Suprem, el canvi fet per Urbanisme pot comportar que l'afer hagi de tornar a passar pel TSJC, que serà qui haurà de resoldre. Mentrestant, l'abocador de Vacamorta continua funcionant i s'hi aboquen residus dia a dia. "Fins i tot, se n'està tramitant una nova llicència i una ampliació", conclou Benet Salellas.

 

 

 

 

 

Anar al contingut