https://www.ccma.cat/324/el-suprem-confirma-20-anys-de-preso-per-a-la-mare-que-va-llencar-el-nado-pel-celobert/noticia/3060494/
La condemnada en una imatge durant el judici (CCMA)

El Suprem confirma 20 anys de presó per a la mare que va llençar el nadó pel celobert

El tribunal considera que la noia va actuar sabent que causaria la mort de la criatura i rebutja que tingués cap trastorn mental

El Tribunal Suprem confirma la condemna de 20 anys de presó per a la jove que el 2018 va tirar el seu nadó pel celobert del cinquè pis on vivia, a Gràcia, a Barcelona. El nadó va morir. La sentència considera que la jove, que ja porta dos anys en presó preventiva, tenia intenció d'avortar.

La sala ha desestimat el recurs i ratifica la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ja havia confirmat la pena que va imposar l'Audiència de Barcelona per un delicte consumat d'assassinat amb l'agreujant de parentiu.

El 10 de juny del 2018, la condemnada tenia 19 anys.Va donar a llum una nena al lavabo de casa seva. Pesava poc més de 3 quilos i feia 54 centímetres. Va néixer viva.

La versió de la jove és que aquell dia es va trobar malament. Va anar a dutxar-se i el següent que recorda, va dir, són els seus pares despertant-la amb colònia perquè es revifés d'un suposat desmai. No els va dir res i ella tampoc era conscient d'haver parit.

Però la sentència recull que els fets provats són que la mare va llençar el nadó en un celobert per la finestra del lavabo, des d'una alçada de 23 metres. El nadó va morir i una veïna va trobar el cadàver dos dies després. La noia es va acabar entregant a la policia.

Celobert on es va trobar el cadàver del nadó
Celobert on es va trobar el cadàver del nadó

El tribunal considera que la noia va actuar sabent que causaria la mort de la criatura i rebutja que tingués cap trastorn mental. Tot i afirmar que no recordava res i que no era conscient d'haver estat embarassada, havia dit a amigues seves que volia avortar i que ja tenia cita amb una clínica per fer-ho. No ho va fer i el cas va acabar en tragèdia.

Decidir si avortar

Aquest és un cas semblant al del nadó que el seu propi pare, menor d'edat, va llençar al riu Besòs fa un any. La mare del nen, de 16 anys, havia demanat informació per avortar en un servei municipal de l'Hospitalet de Llobregat. Quan li van dir que calia el permís dels pares es va fer enrere. Els dos casos fan plantejar si el sistema va fallar.

Jordi Baroja, de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius, considera que, en aquestes circumstàncies, les noies han d'estar informades i han de poder decidir.

"S'han de tenir en compte les emocions i el context social, i, al final, poder deixar triar a la persona què és el què vol fer en cada cas. Hi ha casos en què voldrà tirar endavant l'embaràs, d'altres en què voldrà interrompre'l, i uns altres en què, si se li dona l'opció, potser el voldrà donar en adopció. En qualsevol cas, sempre ha de ser la decisió de la noia totalment informada."

Els experts també apunten a l'estigma i al sentiment de culpabilitat que suposa avortar.

ARXIVAT A:
JudicialMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut