Els exconsellers Jordi Jané, Meritxell Ruiz i Neus Munté
Els exconsellers Jordi Jané, Meritxell Ruiz i Neus Munté
Madrid

Jané, Munté i Ruiz declaren al Suprem que van sortir del govern per "raons personals"

RedaccióActualitzat

Els exconsellers Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz han justificat davant del jutge Pablo Llarena del Suprem que van sortir del govern per  "raons personals". Tots tres, que van decidir fer un pas al costat a l'estiu abans del referèndum de l'1-O, han estat citats a declarar com a testimonis en la causa per rebel·lió i sedició contra 28 càrrecs o excàrrecs independentistes.

Jordi Jané ha estat el qui ha sigut interrogat durant més temps, gairebé una hora. La última a fer-ho ha estat Meritxell Ruiz i, en segon lloc, Neus Munté. Els tres han marxat del Suprem sense fer declaracions. 

Segons fonts properes als exconsellers, Munté ha adduït que estava "exhausta" ja que era la portaveu del Govern, Ruiz que tenia dos nens petits i sabia que es podia enfrontar a conseqüències penals i Jané ha justificat que ja havia coordinat el 9-N mesos abans.

També han explicat a Llarena que van marxar del govern aprofitant que primer ho havia fet Jordi Baiget, que va ser destituït després de qüestionar l'1-O.  Han reconegut, a més, que van votar l'1-O.

Des de l'acusació particular, exercida per VOX, però, el seu advocat ha assegurat que els tres han justificat la seva sortida davant la "deriva" del govern amb l'organització del "referèndum il·legal".
            
 

 

El jutge els ha interrogat sobretot per conèixer les raons que els havien dut a abandonar el govern i per conèixer detalls sobre quins preparatius s'havien fet fins al moment per al referèndum.           

 

Dimecres, noves compareixences

Aquest dimecres compareixeran l'exconseller Jordi Baiget i l'exdirector dels Mossos d'Esquadra Albert Batlle. També haurà de declarar l'1 de febrer davant del jutge Diego Pérez de los Cobos, el coronel de la Guàrdia Civil encarregat del dispositiu policial de l'1 d'octubre.

Aquestes citacions arriben per la providència que el jutge Llarena va ordenar fa dues setmanes en què també ordenava demanar al jutjat 13 de Barcelona la còpia de l'agenda confiscada a casa de Josep Maria Jové i el contingut d'una trucada entre aquest i Oriol Soler i d'una altra entre Carles Viver i Margarita Gil.

Finalment, Llarena ordenava a la Guàrdia Civil que li aportés proves documentals de declaracions atribuïdes a dirigents polítics i cívics independentistes, entre els quals Carles Puigdemont, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Cuixart o Jordi Sànchez.

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-O
Anar al contingut