El Suprem britànic declara "il·legal" la suspensió del Parlament de Boris Johnson
Protestes contra Boris Johnson i a favor de reobrir el Parlament a l'exterior del Tribunal Suprem del Regne Unit (Reuters/Henry Nicholls)
Londres

El Suprem britànic declara "il·legal" la suspensió del Parlament de Boris Johnson

El president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, ha anunciat que el Parlament reprendrà l'activitat aquest dimecres

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem del Regne Unit considera que la suspensió del Parlament britànic decidida pel primer ministre Boris Johnson va ser "il·legal". Els 11 jutges que integren l'alt tribunal han considerat contrària a la llei la suspensió durant 5 setmanes. Ho han decidit per unanimitat, i també consideren la suspensió "nul·la i sense efecte", tal com ha anunciat la presidenta, Brenda Hale:

"Aquest tribunal ha conclòs que el consell del primer ministre a Sa Majestat va ser il·legal, nul i sense cap efecte."


Prèviament, Hale, durant l'exposició del cas, havia presentat el següent argument:

"La decisió de suspendre (o d'aconsellar a la monarca que suspengui) [el Parlament] serà il·legal si la suspensió té l'efecte de frustrar o impedir, sense justificació raonable, la capacitat del Parlament de dur a terme les seves funcions constitucionals com a legislador i com a institució responsable de la supervisió de l'executiu."


El president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, ja ha anunciat que dimecres el Parlament reprendrà l'activitat. També ha aclarit que no hi haurà la sessió de control al primer ministre, habitual dels dimecres, per una qüestió de falta de temps.

 

El president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, ha anunciat que el Parlament britànic reprendrà l'activitat aquest dimecres (Reuters/Henry Nicholls)

 

Només saber la decisió del Suprem, Bercow ja havia avançat la seva voluntat de consultar els líders polítics amb caràcter urgent per reobrir el Parlament "sense demora".

"Celebro la resolució del Tribunal Suprem que la suspensió del Parlament va ser il·legal. Els jutges han rebutjat l'afirmació del govern que tancar el Parlament durant cinc setmanes era simplement una pràctica normal per permetre un nou discurs de la reina [en què es presenta el programa del govern per a la legislatura]."


El Suprem britànic, de fet, tanca la resolució aclarint que correspon al Parlament, i al seu president en particular, la decisió de reprendre l'activitat.

 

Exterior del Tribunal Suprem del Regne Unit, a Londres, aquest dimarts (Reuters/Henry Nicholls)

 

El cap de l'oposició, el líder laborista, Jeremy Corbyn, també ha reaccionat a la decisió del Suprem, que considera que deixa clar que Johnson ha actuat de manera errònia. Per aquest motiu, ha demanat al primer ministre que presenti la dimissió. Literalment, li ha demanat que "reconsideri la seva posició".

 

El líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, considera que Boris Johnson ha de dimitir (Reuters/Peter Nicholls)

 

La decisió feta pública aquest dimarts suposa, en qualsevol cas, un fort revés per al primer ministre Boris Johnson, que havia demanat a la reina Elisabet II la suspensió de les tasques parlamentàries de la Cambra dels Comuns fins al 14 d'octubre, dues setmanes abans del Brexit.

 

El primer ministre britànic, Boris Johnson, aquest dimarts abans de saber la decisió del Suprem britànic (Reuters/Shannon Stapleton)

 

Quan la va anunciar, Johnson va argumentar que amb la suspensió intentava impedir un bloqueig del Brexit dur -sense acord- que ell vol tirar endavant i que pot tenir greus conseqüències no només per al Regne Unit, sinó també per a l'economia europea i internacional.

El lletrat que va presentar l'acusació davant dels jutges havia definit la decisió de Johnson com l'abús de poder més gran vist en Regne Unit en els últims cinquanta anys.

ARXIVAT A:
Boris JohnsonBrexit
Anar al contingut