Imatge d'una part dels arxius
Els documents van ser requisats a la Generalitat i a particulars durant la Guerra Civil i el franquisme

El Suprem avala el trasllat dels "papers de Salamanca" a Catalunya

El Tribunal Suprem ha avalat el trasllat a Catalunya dels anomenats "papers de Salamanca", requisats a la Generalitat i a particulars durant la Guerra Civil i el franquisme. Amb aquesta decisió l'alt tribunal confirma la sentència de l'Audiència Nacional, la qual rebutjava el recurs de l'Ajuntament de Salamanca per un defecte de forma. L'Audiència Nacional i ara el Suprem legitimen l'ordre del Ministeri de Cultura de 2006 que acordava la restitució a la Generalitat dels documents confiscats.

Actualitzat
El Tribunal Suprem desestima el recurs que va interposar el març del 2009 l'Ajuntament de Salamanca contra la resolució de l'Audiència Nacional. Aquesta confirmava la legitimitat de l'ordre del Ministeri de Cultura on s'acordava restituir a la Generalitat els documents de l'Arxiu de Salamanca.

Amb la seva sentència, l'Audiència Nacional donava suport al trasllat a Catalunya de les caixes amb documents. La decisió servia per reconèixer el dret de tots els espanyols a recuperar els papers que se'ls van confiscar durant la Guerra Civil i, en conseqüència, que aquest  privilegi no es limités només als particulars catalans.

L'Ajuntament de Salamanca va interposar davant del Suprem un recurs de cassació per denunciar que es van ometre tràmits "essencials" per fer el trasllat dels papers. El Suprem, però, l'ha desestimat i ha revalidat el trasllat dels documents.

Anar al contingut