El Suprem autoritza el trasllat dels líders independentistes a presons catalanes
Presó de Lledoners

El Suprem autoritza el trasllat dels líders independentistes a presons catalanes

El Tribunal pren la decisió després de denegar que quedin en llibertat abans de la sentència

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha remès un ofici a Institucions Penitenciàries en què dona el vistiplau al trasllat dels nou presos independentistes en presó preventiva a presons de Catalunya.

El magistrat Manuel Marchena assegura que no existeix "obstacle" ni diligències pendents que "exigeixin la intervenció personal" dels líders independentistes.

Marchena ha dirigit l'escrit a Institucions Penitenciàries, depenent del Ministeri d'Interior, competent en aquesta matèria.

En un ofici, ha comunicat a Institucions Penitenciàries que no està prevista la pràctica de més actes processals que requereixi la presència dels acusats i que, per tant, "no existeix cap obstacle" per no fer efectiva la petició.

Institucions Penitenciàries havia informat el Suprem dimarts passat que havia rebut la petició dels nou presos de tornar a Catalunya.

La sala pren la decisió després de comunicar que denega la llibertat dels acusats abans que es dicti sentència. Al final del judici, tots ells a excepció de Junqueras i Romeva, havien sol·licitat poder esperar la sentència en llibertat.

El Suprem ha confirmat que no hi posa cap pega i permet que tornin a Lledoners (Bages) Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart; a Mas d'Enric (Tarragonès), Carme Forcadell i a Puig de les Basses (Alt Empordà), Dolors Bassa.

D'aquesta manera, tots ells estaran més a prop de les famílies i els seus advocats. La sala reconeix que actua "en la línia" del que ja va resoldre anteriorment a l'inici de les sessions orals del judici. 

Després d'ingressar a presons madrilenyes l'octubre i novembre del 2017, el juliol passat els nou presos van obtenir autorització per ser traslladats a Catalunya. Va coincidir amb la fi de la instrucció i, en aquell moment, va ser el jutge Pablo Llarena qui va donar llum verda a l'operació. 

 

 

La celebració del judici oral va obligar que, a principis de febrer, se'ls tornés a portar a Soto del Real i Alcalá-Meco. Ara, un cop celebrat el judici, els presos han tornat a sol·licitar anar a Catalunya. La petició la van formalitzar inicialment a les presons de Soto del Real i Alcalá-Meco. 

A partir d'ara, haurà de ser el Ministeri de l'Interior qui coordinadament amb la Generalitat organitzin el trasllat a Catalunya, com ja van fer el juliol passat. 

 

Presó preventiva

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van entrar en presó preventiva a Soto del Real el 16 d'octubre del 2017 després que ho decretés la jutge de l'Audiència Nacional Carme Lamela.

Oriol Junqueras i Joaquim Forn van entrar a la presó d'Estremera el 2 de novembre del 2017 per ordre de la jutge Lamela.

L'Audiència Nacional també va enviar el dia 2 de novembre del 2017 a Estremera Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull. Hi van ser fins al 4 de desembre, i van sortir-ne després de pagar una fiança de 100.000 euros. El 23 de març, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena els torna a enviar a la presó, i tornen a Estremera.

Carme Forcadell va passar la nit del 9 de novembre del 2017 a la presó d'Alcalá-Meco. El jutge Pablo Llarena va ordenar la seva llibertat un cop va pagar una fiança de 150.000 euros. El 23 de març el mateix jutge va ordenar de nou el seu ingrés a presó.

Dolors Bassa va entrar a la presó d'Alcalá-Meco el 2 de novembre del 2017 on va ser fins al 4 de desembre, després de pagar una fiança de 100.000 euros. Va quedar en llibertat fins al 23 de març quan el jutge va tornar a decretar-ne el seu ingrés.

Els líders independentistes empresonats van ser traslladats a presons catalanes el mes de juliol del 2018. 

El dia 1 de febrer d'aquest any van ser traslladats de nou a presons madrilenyes per afrontar el judici del procés. Després de gairebé 10 hores de trasllat, sis i mitja en un autocar de la Guàrdia Civil, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Quim Forn i Raül Romeva van arribar a les presons d'Alcalá-Meco i Soto del Real.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut