Arnaldo Otegi
Arnaldo Otegi

El Suprem anul·la la condemna a Otegi després que el TEDH va dir que no va ser un judici just

El Suprem anul·la la condemna a Otegi després que Estrasburg dictaminés que no havia tingut dret a un judici just

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha anul·lat la condemna de sis anys i mig de presó a Arnaldo Otegi i altres acusats de pertinença a organització terrorista dictada l'any 2012 per l'Audiència Nacional. Ho fa perquè el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar l'estat espanyol l'any 2018 per la parcialitat d'una de les jutges que va portar el cas i considera que no van tenir un judici just.

Otegi ja va complir la pena de presó per aquest cas per un delicte de pertinença a organització terrorista en el cas Bateragune.

La nul·litat acaba, per tant, amb la inhabilitació d'Arnaldo Otegi, que s'acabava el febrer del 2021. La decisió del Suprem arriba dues setmanes després de les eleccions a Euskadi el diumenge 12 de juliol, a les quals Otegi no es va poder presentar perquè encara estava inhabilitat.

L'alt tribunal espanyol afirma que la decisió del TEDH, que va concloure que el tribunal que va jutjar-los tenia manca d'imparcialitat, constitueix "títol suficient" per estimar els recursos i anul·lar les condemnes.

La Sala Segona de l'alt tribunal espanyol també ha anul·lat les condemnes imposades per la resolució del 7 de maig del 2012 del Tribunal Suprem a Rafael Díez, Arkaitz Rodríguez, Sonia Jacinto i Miren Zabaleta.


El procés 'Bateragune'

"Bateragune" (del basc, "punt de trobada") és el nom amb què es coneix el procés judicial contra diversos membres de l'esquerra abertzale -entre els quals Arnaldo Otegi, Sonia Jacinto, Rafa Díez, Miren Zabaleta i Arkaitz Rodríguez- per "integració en organització terrorista", sota l'acusació d'intentar reconstruir Batasuna per formar una aliança independentista seguint ordres d'ETA.

L'Audiència Nacional va condemnar inicialment Otegi en una sentència del 16 de desembre del 2011 a deu anys de presó, que posteriorment el Suprem va rebaixar a sis anys i mig. Quan el TEDH va emetre el seu judici, Otegi ja havia complert tota la pena.

El Suprem també va condemnar Díez a sis anys i sis mesos de presó, i Rodríguez, Zabaleta i Jacinto a sis anys.

ARXIVAT A:
País BascTribunal Suprem
Anar al contingut