Logotip d'Aigües Ter-Llobregat a la seu de la companyia
Logotip d'Aigües Ter-Llobregat a la seu de la companyia
Madrid

El Suprem anul·la la concessió d'Aigües Ter Llobregat, adjudicada a Acciona

La decisió deixa en l'aire la privatització més gran feta mai per la Generalitat

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha revocat la concessió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) a una societat encapçalada per Acciona. El Suprem s'ha pronunciat en el mateix sentit que ja ho va fer, fa tres anys, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i d'aquesta manera ha desestimat el recurs presentat per la Generalitat.

Va ser al 2012, quan el govern català, amb la caixa buida, va treure a concurs la gestió de la companyia pública ATLL per un període de 50 anys. El concurs el va guanyar un consorci liderat per Acciona en superar l'oferta encapçalada per Agbar.

 

La dessalinitzadora d'Aigües Ter Llobregat (ATLL)

 

La decisió va ser controvertida des del primer moment i el mateix dia de l'adjudicació, Agbar ja hi va presentar recurs denunciant el procés. Es va queixar que Acciona no complia les bases del concurs i un òrgan administratiu de contractació pública li va donar la raó. Després va dur el cas a la justícia, a Barcelona, que també li va donar la raó. I ara ho ha fet el Suprem.

La privatització queda a l'aire

Es tracta de la privatització més gran feta mai per la Generalitat, amb un valor de 1.000 milions d'euros, i amb la decisió del Suprem queda a l'aire. El govern català, per tant, haurà de decidir si convoca un altre concurs o si Aigües Ter Llobregat torna a mans públiques. Des d'Agbar, s'han mostrat satisfets i donen per fet que la Generalitat executarà la sentència al més aviat possible.

ATLL s'encarrega de captar l'aigua, potabilitzar-la i portar-la fins als dipòsits municipals. Presta aquest servei en nou comarques, des del Garraf fins a la Selva, on viuen 4 milions i mig de persones.

 

 

La Generalitat acata la decisió judicial

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, ha dit que compliran la sentència "com no pot ser d'altra manera". En una entrevista al programa "Més 324", Font ha defensat que "en el seu moment les coses es van fer ben fetes", però ha remarcat que la decisió de privatitzar ATLL es va prendre "en un moment en què l'ofec econòmic de la Generalitat era crític, fins i tot amb problemes de liquiditat molt greus per poder pagar nòmines".


 

Font també ha anunciat que el departament presentarà un pla al Parlament amb l'objectiu de "garantir que els ciutadans podran seguir gaudint d'un servei de plena qualitat" i que la sentència tindrà una "mínima afectació" en la tresoreria de la Generalitat.

Des de l'oposició, el diputat de Catalunya en Comú Podem, David Cid, creu que és el moment de recuperar la gestió pública d'ATLL. 

 

La cupaire Mireia Boya també ha piulat en el mateix sentit. De fet, el retorn a mans públiques d'ATLL ha estat un dels cavalls de batalla de la formació.

 

De fet, a l'última legislatura, el Parlament va emplaçar el govern a recuperar-ne la gestió pública.

Acciona podria demanar una indemnització milionària a la Generalitat

La retirada de la concessió podria comportar que Acciona reclami a la Generalitat una quantitat multimilionària en concepte d'indemnització. Segons ja va avisar, podria exigir la devolució dels 300 milions d'euros que va abonar en el moment de l'adjudicació com a primer pagament del cànon concesional, més els següents cànons anuals pagats i algunes inversions posteriors.

ARXIVAT A:
Infraestructures
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut