El Suprem activa l'ordre de detenció per a tots els polítics a l'exili menys Gabriel

RedaccióActualitzat

El jutge del Tribunal Suprem ha decidit reactivar l'euroordre de detenció per als polítics que són a diversos països d'Europa: Carles Puigdemont, Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí. També ha demanat una ordre de detenció per a Marta Rovira, tot i que encara no se sap on ha marxat. 

No hi ha ordre de detenció per a Anna Gabriel, que ara és a Suïssa, perquè els càrrec que li imputen - de desobediència -  no impliquen presó.

El jutge fa cas així de la fiscalia, que aquest divendres havia demanat al jutge del tribunal que dictés una ordre de detenció per als processats que són fora d'Espanya.

 

Ordres desactivades per Llarena

Aquestes ordres internacionals les va emetre l'Audiència Nacional contra Carles Puigdemont i els seus consellers cessats Clara Ponsatí, Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Batet.

El mateix Llarena les va desactivar quan va assumir des del Suprem la causa contra els polítics independentistes. Ho va fer perquè va considerar que hi havia el risc que l'extradició no es concedís per ser jutjats per rebel·lió i sedició, sinó per delictes molt menors.

Inhabilitació dels processats

Aquest és un dels tres passos necessaris per poder demanar la inhabilitació o suspensió de càrrec dels polítics que són a fora d'Espanya.

Cal que es compleixin tres condicions: el jutge els ha de processar necessàriament per rebel·lió, la interlocutòria ha de ser ferma -ja que les defenses hi poden presentar recurs- i els encausats han d'estar en presó preventiva.

Aquest mateix divendres, el jutge Pablo Llarena ja ha decidit el processament per rebel·lió de 13 dels 25 encausats.

 

Reunió d'urgència de Puigdemont i els consellers

Aquest mateix divendres, Carles Puigdemont ha anunciat, a través de Twitter, una reunió d'urgència amb els consellers:

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatRebel·lióProcés català
Anar al contingut