El suport al segon "impeachment" de Trump guanya adeptes entre els republicans
Liz Cheney (dreta), número 3 dels republicans a la Cambra de Representants, ha anunciat que votarà a favor de l'"impeachment" de Trump (Reuters/Erin Scott)

El suport al segon "impeachment" de Trump guanya adeptes entre els republicans

Mike Pence, vicepresident dels Estats Units, diu que no invocarà la 25a esmena per inhabilitar-lo

Juli Rodés AlmerActualitzat

El vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, no invocarà la 25a esmena de la Constitució per destituir el president Donald Trump declarant-lo incapacitat per executar el seu càrrec.

Ho ha avançat en una carta adreçada a la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nanci Pelosi, en què es mostra contrari a promoure "accions que dividirien i inflamarien encara més les passions del moment".

Pence també argumenta que la setmana passada no va cedir a les pressions de Trump d'extralimitar-se en les seves funcions per oposar-se al resultat de les eleccions, i que ara "no cediré als esforços de la Cambra de Representants per fer jocs polítics en un moment tan seriós de la vida de la nostra nació".

La negativa de Pence converteix el judici polític conegut com "impeachment", posat en marxa aquest dilluns pels demòcrates, en l'única via per inhabilitar Trump.

 

Mike Pence, el 6 de gener, al Senat, durant el recompte oficial dels vots electorals (Reuters/J. Scott Applewhite)


Una inhabilitació que arribaria després que hagi marxat de la Casa Blanca, però que impediria que pogués aspirar a tornar-hi d'aquí quatre anys.

Diversos congressistes republicans, entre els quals hi ha la número tres a la Cambra de Representants, Liz Cheney, ja han avançat que votaran a favor de l'"impeachment", en considerar Trump culpable d'"incitació a la insurrecció".

La votació per acusar-lo formalment d'aquest delicte s'ha de fer avui, dimecres, a la Cambra de Representants, on els demòcrates tenen majoria. A partir d'aquí, el judici polític s'ha de fer en el Senat.

El diari The New York Times assegura que Mitch McConnell, líder de la majoria republicana al Senat, veu amb bons ulls el judici polític contra Trump.

Citant fonts pròximes a McConnell, assegura que el principal líder republicà al Capitoli considera que Trump ha comès delictes i que l'"impeachment" és una bona manera de fer-lo fora del partit.

La votació per acusar Trump d'"incitació a la insurrecció" tindrà lloc just una setmana després de l'assalt al Capitoli per part de seguidors seus quan les dues cambres legislatives estaven ratificant el resultat de les eleccions, i l'endemà que el president parlés per primera vegada després d'aquests fets sense admetre'n cap responsabilitat i acusant els demòcrates de dividir al país.

Trump és el tercer president dels Estats units que ha estat sotmès a un judici polític, i, previsiblement, es convertirà en el primer president dels Estats Units que en passarà dos.

El primer "impeachment" a Trump el van promoure els demòcrates fa dos anys, arran de les pressions de Trump al govern d'Ucraïna perquè busqués "draps bruts" del fill de Joe Biden, que tenia negocis en aquest país, per perjudicar l'aleshores possible rival seu a les presidencials de 2020.

YouTube suspèn temporalment Trump

La plataforma YouTube ha suspès temporalment el canal de Trump, que no hi podrà tornar a publicar vídeos ni fer-hi directes almenys durant set dies, és a dir, durant el temps que li queda com a president dels Estats Units.

 

Logo de la plataforma Youtube (Reuters/Lucy Nicholson)


YouTube, que també ha inhabilitat els comentaris dels usuaris, argumenta que Trump ha violat les normes en incitar a la violència.

 

 

La suspensió temporal del canal de Youtube de Trump arriba després que xarxes socials com Twitter i Facebook hagin suspès els comptes personals del president dels Estats Units. Twitter, de fet, ha suspès el compte de Trump de manera definitiva, una decisió que ha revifat el debat sobre la regulació de les xarxes socials, per la gran responsabilitat que tenen en el debat públic.

Entre les últimes persones que s'hi han pronunciat hi ha la cancellera alemanya Angela Merkel, que considera "problemàtica" la suspensió del compte de Trump a Twitter.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsTrump Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut