Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El sumari del cas Mediador: corrupció, drogues i prostitució a les Canàries

La trama de corrupció que esquitxa el PSOE i la Guàrdia Civil a les Canàries ha arribat fins a la Comissió Europea, que investiga si s'hi han vist implicats fons europeus

El sumari del cas Mediador, al qual ha tingut accés TV3, posa de manifest una trama de corrupció política perfectament definida i coordinada dedicada, presumptament, al suborn i al tràfic d'influències.

Al capdavant de la xarxa hi hauria Juan Bernardo Fuentes, exdiputat del PSOE al Congrés, àlies Tito Berni; el seu nebot, Taishet Fuentes, exdirector general de Ramaderia; el general retirat de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa, i l'empresari canari Antonio Navarro Tacoronte, conegut com el Mediador, que s'hauria dedicat a cobrar suborns a empresaris canaris a canvi de favors polítics.

El sumari recull que sense aquestes persones amb rellevància pública no hauria estat possible convèncer els empresaris ramaders perquè paguessin a canvi d'accés a ajudes --algunes d'europees-- i de la desactivació de multes. Per vestir-ho i generar confiança s'organitzaven visites al Congrés.

 

Els empresaris havien de fer una primera transferència de 5.000 euros a l'Associació Esportiva Tetir, presidida per l'expolític socialista Tito Berni. A més, havien de costejar sopars i festes en prostíbuls de fins a 11.000 euros, segons es recull en el sumari.

La trama hauria aconseguit que set formatgeres i ramaderies de les Canàries fessin molts pagaments. Destaca l'extorsió a la formatgera Montesdecoa. El propietari, desesperat per haver de fer tants pagaments i regals, va arribar a fer pagaments a crèdit. I al final no es va deslliurar de la multa.

 


Qui facilitava els noms i els expedients de les empreses amb problemes era el nebot de Tito Berni, Taishet Fuentes, que disposava dels expedients perquè era director general de Ramaderia. També passava per caixa.

A banda dels polítics, qui era essencial a la trama era Francisco Espinosa Navas, que feia ús dels seus contactes a les illes Canàries gràcies al fet d'haver estat cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Las Palmas.

El general retirat de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa, l'únic dels imputats que és a la presó
El general retirat de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa, l'únic dels imputats que és a la presó (CCMA)

Espinosa Navas rebia els empresaris amb expectatives de negoci a les Canàries en dependències de la comandància de la Guàrdia Civil. Si no accedien a pagar, els enviava el Seprona a inspeccionar les explotacions.

A un dels empresaris li va exigir que contractés la seva amant. També que li pagués els bitllets a primera classe, l'hotel de luxe i 3.000 euros per una escapada a Fuerteventura, amb targeta de prepagament inclosa.

"Francisco Espinosa, general retirat de la Guàrdia Civil: Val, doncs em dones una targeta d'aquelles?

Antonio Navarro, el Mediador: Amb aquesta compres, viatges...

Francisco Espinosa: I guardo les factures?

Antonio Navarro: Per a què?

Francisco Espinosa: No cal?"

És l'únic dels imputats que és a la presó.

Tot va començar per una denúncia de l'exdirector d'Esports de Tenerife Ángel Luis Pérez, que va denunciar falsament el Mediador. Aquest fet va precipitar que el cas esclatés.

El PSOE confia que el cas no li passi factura a les pròximes eleccions. Tot i això, ha arribat a la Comissió Europea. La presidenta de la comissió de control pressupostari europeu, Monika Hohlmeier, ha demanat que s'investigui si en el cas Mediador s'hi han vist implicats fons europeus. La jutge del cas ha enviat les investigacions a la Fiscalia Europea perquè verifiqui si hi ha fets que siguin de la seva competència.

De retruc, la investigació del cas Mediador ha fet aflorar les obres a les casernes d'un promotor de Lanzarote de les quals presumptament s'haurien beneficiat alts càrrecs de la Guàrdia Civil. Aquest és un altre cas, l'anomenat cas Casernes.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialPSOELes Canàries
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut