Barcelona

El sumari de l'operació Judes entra en campanya

JxCat i Esquerra denuncien una campanya per criminalitzar l'independentisme. Comuns i PSC reclamen que Quim Torra comparegui. Ciutadans i PP demanen que la justícia actuï.

RedaccióActualitzat

El sumari de l'Operació Judes ha entrat en campanya i, des de les platges del Prat, la cap de llista de JxCat, Laura Borràs, ha denunciat que vincular el president Quim Torra i presumptes accions d'un grup dels CDR al Parlament forma part d'una campanya per criminalitzar l'independentisme:

"Apel·lem una mica al sentit comú de la gent davant d'alguna d'aquestes notícies que surten amb l'única voluntat de continuar intoxicant i criminalitzant un moviment com és l'independentisme, que és radicalment cívic, pacífic i democràtic."

La candidata d'Esquerra Marta Rosique, en un acte per reclamar el tancament dels centres d'internament i la derogació de la Llei d'Estrangeria, considera també que l'informe de la Guàrdia Civil és una operació d'Estat.

"Davant de la manipulació judicial, policial i mediàtica. Davant d'aquestes filtracions electoralistes, nosaltres responem sortint als carrers, defensant els nostres drets socials, civils i polítics. I també omplint les urnes diumenge."

Moltes són, però, les veus que demanen explicacions al president de la Generalitat. En Comú Podem ha registrat una petició de compareixença de Torra al Parlament, com ha avançat el cap de llista, Jaume Asens: 

"La ciutadania mereix que el president comparegui i expliqui si aquestes afirmacions són certes o no ho són. En relació amb la informació que s'ha revelat del sumari, cal ser prudents. Estem en una fase inicial."

Pel PSC, Miquel Iceta demana responsabilitat institucional a Quim Torra i que surti al pas d'acusacions com aquestes en seu parlamentària. Tot i això, el ministre en funcions Josep Borrell qüestiona i relativitza el poder d'acció dels detinguts.

(Miquel Iceta, PSC): "No pot ser que surti que algú et vincula, sent cert o fals, que no ho sabem, amb activitats absolutament condemnables i no aixecar el dit i dir que això no és cert."
(Josep Borrell, PSOE): "Una cosa es encerclar-lo, i una altra és ocupar-lo i atrinxerar-se a dins amb el president de la Generalitat. És cosa de gran fet. No sé quina part hi ha d'això o d'autofiguració èpica." 

Des de Ciutadans, Carina Mejías reclama que la fiscalia actuï d'ofici i que el pes de la llei caigui contra els que diuen que han intentat desestabilitzar Catalunya.

"No hem d'esperar que els ciutadans posin recursos, que posin denúncies. És que estem parlant de vinculació del president de la Generalitat i algun dels seus consellers amb comandos separatistes que estaven preparant atemptats violents." 

La candidata del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, va més enllà i demana la imputació de Torra. Els populars presentaran també quatre recursos a la Junta Electoral Central contra els actes que prepara Tsunami Democràtic per a la jornada de reflexió.

"Per reclamar a la JEC que impedeixi aquests actes que, no només, podrien derivar en un acte clar a les eleccions, sinó que ja per ells mateixos són actes electorals de propaganda a favor de la causa independentista i en contra de la causa constitucional democràtica." 

 

El PACMA

El repartiment territorial dels escons premia els partits amb el vot més concentrat i dificulta que treguin representació les formacions amb el vot disseminat. Això li passava històricament a Esquerra Unida, i ara li passa al PACMA.

És un dels partits extraparlamentaris que van estar a punt d'entrar al Congrés en les últimes eleccions, quan van tenir 328.000 vots.

Aquesta setmana fan campanya a Catalunya. Una campanya discreta, amb pocs mitjans. Però estan convençuts que tenen possibilitats de treure un o dos escons a València, Barcelona o Madrid. Les seves llistes sumen una part de vot protesta al vot que els és propi, en defensa dels animals. 
 

Recortes Cero

Recortes Cero també fa campanya per atraure el vot crític amb les polítiques econòmiques dels partits tradicionals.  I ho fan organitzant trobades amb els simpatitzants per exposar i debatre les seves propostes. La més important és acabar amb les retallades. Però també volen posar fi al procés independentista perquè diuen que només ha servit per enfrontar i dividir. 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10NPSOEPPJxCatPSCERCEn comúCs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut