El suïcidi és la primera causa de mort a Catalunya dels homes de 30 a 44 anys

Salut constata que la gran majoria de problemes de salut mental, fins a més del 70%, els atenen exclusivament els metges de família. La depressió i els problemes de salut mental creixen amb la crisi econòmica.
El suïcidi és la primera causa de mort a Catalunya dels homes de 30 a 44 anys
Sabadell

El suïcidi és la primera causa de mort a Catalunya dels homes de 30 a 44 anys

Salut constata que la gran majoria de problemes de salut mental, fins a més del 70%, els atenen exclusivament els metges de família. La depressió i els problemes de salut mental creixen amb la crisi econòmica.
Redacció Actualitzat
Imatge d'arxiu

Les pèrdues econòmiques derivades dels problemes de salut mental poden representar el 4% del PIB d'un país.

Les pèrdues econòmiques derivades dels problemes de salut mental poden representar el 4% del PIB d'un país, i la depressió es podria convertir el 2020 en la segona causa de discapacitat al món. Amb aquestes dades, la Federació Catalana d'Associacions de Familiars i Persones amb Problemes de Salut Mental ha volgut reclamar a l'administració que no disminueixi els recursos destinats a aquest àmbit, ja que ha xifrat en 156 milions d'euros el cost directe que té la depressió a Catalunya. El govern s'ha compromès a vetllar per la inclusió social i laboral d'aquestes persones i ha anunciat un pla integral pilot d'atenció als afectats que començarà aviat a Sabadell.

Amb el lema "Depressió: un problema global", la Federació Catalana d'Associacions de Familiars i Persones amb Problemes de Salut Mental (Fecafamm) ha alertat aquest dissabte, en el Dia Mundial de la Salut Mental, que la depressió, igual que la majoria de malalties mentals, ha anat a l'alça a causa de la crisi. La Fecafamm ha reclamat a l'administració que no retiri els recursos a aquestes associacions i federacions perquè fer-ho té un cost econòmic per a Catalunya. En total, la Fecafamm ha xifrat en 156 milions d'euros el cost directe de la depressió al país i ha augmentat fins als 580 milions d'euros el cost indirecte d'aquesta malaltia.

Per això, el president de la Fecafamm, Xavier Trabado, ha assegurat que l'atenció a les persones afectades per alguna malaltia mental requereix el triple de les infraestructures actuals i considera que la millora de la detecció a l'atenció primària, per exemple, pot ser una bona eina per fer-hi front.

La celebració del Dia Mundial de la Salut Mental que s'ha fet aquest dissabte a Sabadell també ha servit per recordar que l'Organització Mundial de la Salut xifra en un 4% del PIB de la Unió Europea les pèrdues econòmiques derivades de les malalties mentals, a causa de la pèrdua de productivitat de les persones afectades. En la lectura del manifest que s'ha fet amb motiu de la celebració, el periodista Miquel Calçada ha qualificat d'"insuficients" els esforços actuals i ha dit que no es poden permetre "aturades en l'atenció a les persones", perquè això suposaria "més costos personals i econòmics a llarg termini".

En aquest sentit, Josep Lluís Cleries, conseller de Benestar Social i Família, s'ha compromès a seguir treballant perquè les persones que estan en aquesta situació puguin gaudir d'una "normalitat", tal com ho fan les persones amb malalties d'altres característiques. Cleries ha lamentat que siguin persones "estigmatitzades" i ha assegurat que l'administració catalana es compromet a millorar la inclusió, sobretot laboral, d'aquest col·lectiu com una arma per a la seva inclusió social. Cleries també ha criticat la desinversió del govern espanyol, que afecta l'acció que pot fer l'administració en aquests àmbits.

Preocupació pels suïcidis

El president de la Fecafamm, Xavier Trabado, ha alertat que un dels problemes més greus del col·lectiu és l'augment dels suïcidis, que, a causa de la crisi, han trencat la tendència a la baixa que es va registrar fins al 2007. Trabado ha lamentat que, en el col·lectiu d'homes d'entre 30 i 44 anys, aquesta és la primera causa de mort --entre altres coses, perquè han disminuït els accidents de cotxe-- i la segona en la franja de 15 a 29 anys. En aquest sentit, el conseller de Salut, Boi Ruiz, s'ha mostrat preocupat per l'augment dels suïcidis de gent gran i ha assegurat que s'actuarà en aquest sentit, ja que ha canviat el patró de les persones que arriben a aquest punt. Malgrat tot, Ruiz ha recordat que la taxa de suïcidis a Catalunya és de 5,8 per cada 100.000 persones i que és substancialment inferior a la taxa d'Europa, que supera els 7.

Pla Integral per a la Salut Mental a Sabadell

Boi Ruiz ha anunciat en aquesta celebració que Sabadell, capdavantera en algunes qüestions de salut mental, també impulsarà la prova pilot del Pla Integral per a la Salut Mental, un pla que vol agrupar tots els àmbits relacionats, com el social, el laboral i el sanitari, per millorar el tractament de les persones afectades. Segons Cristina Molina, responsable de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, el pla permetrà una detecció més ràpida d'aquestes malalties i un tractament en l'"entorn immediat" del pacient.