Edifici de Cajamar a Almeria
Edifici de Cajamar a Almeria
Almeria

El suïcidi d'un treballador, considerat "accident laboral"

El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia ratifica la sentència que considerava que el suïcidi d'un empleat de Cajamar era d'origen laboral

Actualitzat

El suïcidi d'un treballador de banca d'Almeria després d'una forta discussió amb un client es considera un accident laboral.

El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia ha ratificat la sentència en aquest sentit del jutjat d'Almeria.

Dona per provat que hi va haver un conflicte laboral previ al moment del suïcidi que va provocar una situació d'estrès. La sentència del jutjat d'Almeria afirmava que no correspon als tribunals "fer judicis de valor sobre la proporcionalitat o no de la reacció" del treballador.

La resolució del TSJA suposarà que la vídua i els dos fills puguin ser indemnitzats i obre la porta perquè es pugui exigir el reconeixement de la responsabilitat civil empresarial per part de Cajamar.


Forta discussió amb insults

Els fets van passar l'any 2003 quan un treballador de Cajamar a Almeria es va suïcidar llançant-se daltabaix de l'edifici de la mateixa oficina bancària on treballava després de mantenir una forta discussió amb un client de l'entitat en relació amb un ingrés de diners en efectiu.

Després d'una primera enganxada, el client va tornar a l'oficina insultant el treballador, que li va assegurar que el problema estava resolt i que si continuava amb la seva actitud trucaria a la policia.

Després de la baralla, la directora de la sucursal va parlar amb el treballador, que, segons la sentència, "estava molt alterat, molt nerviós, suant i donant cops a la taula per l'estat de nervis".

La directora li va dir que anés a una habitació a part a calmar-se. Al cap d'uns minuts, el treballador va demanar-li permís per sortir al carrer i va aprofitar per pujar al terrat de l'edifici, des d'on es va llançar al buit i va morir.

 

Dècades de reivindicació

El cas ha estat defensat pel Col·lectiu Ronda, que lamenta que moltes vegades aquests suïcidis a la feina no es consideren d'origen laboral:

"Són freqüents les sentències que invoquen la impossibilitat d'assenyalar un únic factor com a fet desencadenant d'un suïcidi."

El 1970 el Tribunal Suprem va dictar les primeres sentències que establien l'origen laboral en els suïcidis de treballadors però "encara són poques", diu el Col·lectiu Ronda, les resolucions que comparteixen el criteri del jutjat d'Almeria, ara ratificat pel Tribunal de Justícia d'Almeria.

Miguel Arenas és l'advocat del Col·lectiu Ronda que ha representat la família del treballador:

"La sentència evidencia que encara ens queda molt camí per recórrer a l'hora d'aconseguir el ple reconeixement dels greus patiments vinculats als trastorns d'ansietat i els riscos psicosocials que poden derivar de l'acompliment professional."

I, segons Arenas, les afectacions psíquiques causades per les condicions en el lloc de treball poden posar en risc la vida dels treballadors:

"Òbviament el suïcidi és el cas més extrem que podem trobar-nos, però cada vegada són més els treballadors i treballadores afectats per diverses formes de malestar psíquic que poden posar en sever risc la qualitat de vida i tenir tanta o més capacitat invalidant que les malalties estrictament físiques."

Arenas considera que aquesta situació està causada en bona mesura per "l'acusada degradació de les condicions laborals, la por de perdre el lloc de treball o l'increment incessant de la pressió que moltes empreses exerceixen sobre els seus empleats".

Per això creu que les malalties psicosocials s'han de tenir molt en compte en la prevenció de riscos laborals.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut