Madrid

El substitut de Zaplana i el futur d'Acebes, les incògnites del "nou" PP

Ambient caldejat en el si del Partit Popular després de les eleccions. La renovació que pretén tirar endavant Mariano Rajoy ja s'ha cobrat la primera víctima. Eduardo Zaplana ha anunciat que deixarà de ser portaveu del partit al Congrés. Una renúncia que coincideix amb un moment en què el seu rival de fa anys, el president valencià Franciso Camps, s'ha convertit en el principal suport de Rajoy. La incògnita ara és saber si l'onada de canvi arribarà fins a la secretaria general que ocupa Ángel Acebes. I mentrestant, hi ha dos noms que prenen molta força per substitur Zaplana: el d'un altre valencià, Esteban González Pons; i el del número dos a les llistes per Madrid, el fitxatge estrella d'aquests comicis, Manuel Pizarro.

Actualitzat
Eduardo Zaplana va renunciar aquest dijous a repetir com a portaveu del Partit Popular al Congrés. És la primera víctima de la voluntat de renovació que Mariano Rajoy va anunciar dimarts després de la derrota electoral del 9 de març. Zaplana es convertirà en un diputat ras. Rajoy agraïa aquesta decisió des de València.

No és casual que la seva primera visita després de les eleccions fos al País Valencià, on va aparèixer acompanyat en tot moment per l'alcaldessa de la ciutat, Rita Barberà, i pel president de la Generalitat Valenciana, Francesc Camps. La posició d'aquest s'ha enfortit dins del partit, gràcies als bons resultats electorals aconseguits. A més, sembla que el suport de Camps -i darrere seu, d'una bona part dels barons territorials- va ser fonamental perquè Rajoy es decidís a continuar al capdavant del PP.

La decisió més imminent que ha de prendre el partit és escollir portaveu al Congrés. Esperanza Aguirre va proposar que Manuel Pizarro assumís aquesta responsabilitat, mentre que Rita Barberà va proposar a Rajoy la designació del valencià Esteban González Pons, que encapçalava la llista popular per València en les eleccions generals.

Una altra de les incògnites és quin serà el futur del secretari general, Ángel Acebes. Qui de moment es queda, és l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón. Després de ser exclòs de les llistes del Congrés, ha reflexionat sobre el seu futur i afirma que el gest de Rajoy de continuar l'ha acabat de convèncer.

El congrés del PP serà al juny, però probablement es podrà veure abans fins a quin punt arriba la renovació per la qual aposta Rajoy.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut