El sou dels funcionaris pujarà un 2% aquest 2024 a partir de juliol

L'augment, que s'aprovarà en el Consell de Ministres de dimarts --segons han avançat els sindicats--, inclou una pujada addicional del 0,5% que es podria cobrar més endavant

Redacció/AgènciesActualitzat

El Consell de Ministres de dimarts que ve, 25 de juny, aprovarà la pujada salarial del 2% per als treballadors públics, amb caràcter retroactiu des de gener, segons han informat els sindicats CCOO i UGT.

Aquesta pujada s'emmarca en l'increment previst per al sou dels funcionaris enguany, segons l'acord que va signar el govern amb els sindicats CCOO i UGT. A més, es preveu un increment addicional del 0,5% en funció de l'evolució de la inflació, per la qual cosa la pujada podria ser del 2,5%.

En concret, el text de l'acord considera un increment salarial fix del 2%, al qual se sumaria un altre 0,5% en funció de l'evolució dels preus. Si la suma de la variació de l'IPCA, l'harmonitzat, dels anys 2022-2024 superés l'increment retributiu fix acumulat d'aquests mateixos exercicis (8%), s'aplicarà aquest increment retributiu addicional i consolidable del 0,5%, amb efectes des de l'1 de gener del 2024.

D'acord amb les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'IPCA del 2022 va ser del 5,5%, mentre que el del 2023 va acabar en el 3,3%, de la qual cosa resulta un total del 8,8%, que supera el límit establert per aplicar aquesta pujada addicional del 0,5%.

Per això, si no hi ha sorpreses, el sou dels funcionaris s'elevarà de facto un 2,5%, fins i tot sense conèixer encara les dades d'inflació del conjunt del 2024.


La Generalitat confirma que l'aplicarà a partir de juliol

La Generalitat ha confirmat que a partir de juliol podrà pagar l'increment a les nòmines dels funcionaris.

Tot i tenir el govern en funcions i estar sense pressupostos aprovats, es podrà aplicar gràcies al decret llei del suplement de crèdit.

Pel que fa a l'altre 0,5%, la fórmula podria passar per fer-ho de manera retroactiva, com ja es va fer al març. Aleshores es va abonar en la nòmina dels treballadors públics un addicional del 0,5% dels salaris corresponents a l'any anterior, el 2023.


Una pujada que ve de lluny

En l'àmbit estatal, el PSOE i Sumar ja havien intentat avançar l'aplicació d'aquesta pujada salarial prevista per als funcionaris el 2024 sense esperar a la presentació del projecte de pressupostos generals, a través d'una esmena en la tramitació parlamentària del decret anticrisi.

Com que encara no s'ha donat llum verda a aquest decret, i davant l'aprovació dimarts que ve de la pròrroga d'algunes mesures del decret anticrisi que expiraven a final de juny, el govern hauria decidit, segons els sindicats, aprovar en Consell de Ministres la pujada salarial del 2%.

Davant d'un escenari d'escalada de preus, els sous dels empleats públics van augmentar el 2022 un 3,5%, mentre que es van alçar un 3,5% més el 2023 i s'incrementaran el 2024 un 2,5%, la qual cosa suposa una pujada acumulada en tres anys del 9,5%, com s'havia pactat amb els sindicats.

Malgrat la pujada, el sindicat de funcionaris CSIF té previst mantenir la concentració prevista per a dijous que ve davant del Ministeri d'Hisenda per reclamar un nou acord salarial. Per al sindicat, la mesura arriba amb sis mesos de retard i únicament després de les pressions que han exercit.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaGovern espanyol
Anar al contingut