Una pantalla de la borsa amb l'índex de l'Ibex-35
Les dades de l'informe de CCOO fan referència als sous del 2019 (Europa Press / Eduardo Parra)

El sou dels alts directius de l'Ibex és 118 vegades més alt que el dels treballadors

Segons un informe de CCOO, Repsol i Inditex registren les diferències més grans entre el salari mitjà de la direcció i el de la plantilla; el primer multiplica gairebé per 400 i el segon, gairebé per 300

TEMA:
IBEX 35

El sou dels alts directius de l'Ibex és, de mitjana, 118 vegades més elevat que els dels treballadors. Així ho corrobora l'informe "Evolució d'indicadors de bon govern de les empreses de l'Ibex-35", publicat aquest dimecres per Comissions Obreres (CCOO).

Segons el sindicat, però, les diferències entre les empreses són força heterogènies. Repsol presenta la diferència més accentuada, ja que el sou dels seus alts directius supera en 387,5 vegades el salari mitjà de la plantilla del grup. A continuació apareixen Inditex i Ferrovial, amb unes ràtios de 298 i 238,7 respectivament.

Pel que fa a les companyies amb seu operativa a Catalunya, Naturgy presenta les diferències més grans, amb el sou dels directius 88 vegades més alt que el dels treballadors.
           
A l'altra banda es troben Aena i Red Eléctrica, en què els màxims executius de l'empresa cobren 4,4 i 8,2 vegades més que la majoria de la plantilla, respectivament.

Les dades publicades per CCOO fan referència a l'any 2019 i presenten una diferència lleugerament superior a l'exercici anterior, quan la ràtio de les retribucions entre els primers executius i el salari mitjà era de 116. Un informe d'Oxfam Intermón del 2018 va situar la ràtio en 123.

Bretxa salarial

L'informe del sindicat també inclou altres qüestions, com per exemple la bretxa salarial, que durant l'any 2019 es va situar en el 18,6% en les empreses de l'Ibex. En concret, el salari mitjà dels homes que treballen en empreses del selectiu espanyol va ser de 51.000 euros bruts anuals, mentre que la retribució de les dones va ser de 43.000 euros bruts anuals.

 

Per altra banda, l'estudi posa de manifest que, malgrat un increment de la contractació de personal femení -les dones representen el 47% de les plantilles-, la seva presència als consells d'administració continua sent molt baixa. CCOO indica que el percentatge de dones a l'alta direcció de les empreses de l'Ibex es va situar en el 27,5%, lluny de l'objectiu del 40% establert per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

 

 

ARXIVAT A:
IBEX 35 Bretxa salarial
Anar al contingut