El sou anual més freqüent a Espanya és de 17.428 euros i creix per sota la inflació

Els treballadors que tenen un contracte temporal cobren un 30% menys que els que aconsegueixen contracte indefinit

Actualitzat

La millora de la situació econòmica comença a traslladar-se a la butxaca dels treballadors, molt a poc a poc. El 2017, els salaris a Catalunya van situar-se de mitjana per sobre dels 25.000 euros, un 3% més que l'any anterior.

Segons l'enquesta de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), es tracta de la pujada més important des de l'inici de la recuperació.

Al conjunt d'Espanya, els sous són una mica més baixos i es mouen de mitjana al voltant dels 23.600 euros, un 2% superiors als del 2016.

Ara bé, això és una mitjana i no reflecteix prou bé el que cobren la majoria de treballadors. Per obtenir una fotografia més acurada dels salaris de la majoria de gent a final de mes hem de mirar quin és el salari més freqüent, i aquest és sensiblement més baix: no arriba als 17.500 euros.  

 

 

Un sou que, si bé ha pujat un 6% des del 2010, no ha servit per millorar el poder adquisitiu dels treballadors. I és que la inflació durant aquest mateix període ha crescut encara més, un 7%, menjant-se de llarg tota aquesta millora salarial.  

Els sous més baixos: l'hostaleria

L'hostaleria és precisament, segons publica aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el sector amb els sous més baixos de mitjana. Es mouen al voltant dels 14.500 euros anuals. Una mica per sobre se situen els sous al comerç. A l'altra banda, els treballadors del sector financer i del subministrament d'energies, que doblen i tripliquen de mitjana els sous de l'hostaleria.

Cambrers, cuiners, recepcionistes. Fins a un centenar de places per cobrir i dos dies per fer una primera cribratge de candidats, que busquen un lloc al nou hotel de luxe Nobu, que obrirà pròximament a Barcelona.

 



Segons Giussepe Losciale, el més interessant d'una feina, a part del sou, és que t'ofereixi recorregut professional per pujar de categoria.

"Porto bastants anys treballant com a xef --explica-- en hotels de luxe, i he pensant que ara un canvi podria ser bo per poder anar creixent i fer una carrera amb més nivell."

Pels estrangers, els sous que es cobren a Barcelona no són gaire bons per viure aquí per culpa dels lloguers massa alts.

"He treballat sempre en restaurants i ara m'agradaria provar en hotels --diu Andrea de Angelis--, per tenir unes condicions de treball diferents, un altre ritme. Ara, els sous que s'ofereixen aquí no són gaire bons si es compara amb altres països respecte al cost de la vida."

Independentment del sector, el tipus de contracte també és determinant en els salaris. En general, els treballadors que tenen un contracte temporal cobren un 30% menys que aquells que aconsegueixen un contracte indefinit

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut