Protesta dels "riggers" o muntadors davant de Fira de Barcelona (ACN)
Protesta dels "riggers" o muntadors davant de Fira de Barcelona (ACN)
Barcelona

El Sónar tira endavant: la justícia rebutja les mesures que el podrien haver aturat

Els "riggers" o muntadors dels escenaris reclamaven que s'aturés el muntatge perquè vulnerava el dret de vaga

Irene Vaqué ReigActualitzat

El Sónar es podrà desenvolupar amb normalitat. La justícia ha rebutjat les mesures cautelars que havien demanat els "riggers" o muntadors dels escenaris de Fira de Barcelona, que havien denunciat la contractació de personal que els ha substituït mentre fan vaga.

Aquestes mesures podien consistir a fer desmuntar els escenaris o a aturar les tasques que s'estan fent aquesta setmana perquè el recinte pugui acollir el festival, que començarà dijous.

La interlocutòria, del jutge Santi Vidal, al·lega que el dret de vaga el té el treballador "davant la seva empresa" i que "plantejar-lo com una eina de pressió exclusiva respecte de tercers esdevé una extralimitació que no mereix empara legal".

És a dir que el jutge tomba la petició dels "riggers" perquè entén que l'objectiu de la vaga no és pressionar la seva empresa sinó una tercera part, que és Fira de Barcelona, i afegeix que, a més, perjudica una altra part, que és l'organització del Sónar:

"Exercir legítimament el dret de vaga d'uns quants no pot mai posar en perill la viabilitat del lloc de treball de molts altres treballadors, que també mereixen la tutela dels tribunals de justícia."

El jutge afirma que la qüestió de fons s'haurà de resoldre en una sentència al setembre. Vidal argumenta que no veu justificades les mesures cautelars que demanaven els vaguistes, que portarien "inevitablement a la paralització" del Sónar:

"No concorre l'imprescindible aparença de bon dret que justifiqui l'adopció d'una mesura prohibitiva de contractació amb tercers a càrrec de la codemandada Fira de Barcelona, el compliment forçós de la qual conduiria inevitablement a la paralització de les obres d'instal·lació de l'escenari, llums, equip de so, etc... inherents al festival Sónar."

En aquest sentit, conclou que cal "cercar solucions legals que permetin celebrar el festival sense atacar el dret de vaga" dels treballadors d'UTE Rigging -l'empresa dels vaguistes. I remarca que, si atengués la petició de mesures cautelars, hi hauria "perjudicis irreparables i molt elevats" en empreses com les del transport, hostaleria o restauració que fa mesos que confien en l'impacte del Sónar.

Les tasques de muntatge dels escenaris del Sónar estan avançades (ACN)

 

Els muntadors reclamen "diàleg i negociació"

Els "riggers" fan una aturada de l'11 al 20 de juliol per reclamar que la subrogació dels seus contractes formi part del plec de condicions del concurs per a les empreses que organitzin esdeveniments a les instal·lacions de la Fira a Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat. Per ara, no han aconseguit avançar en aquest objectiu.

El col·lectiu ha afirmat que respecta la decisió del jutge, que la vaga "mai" ha tingut l'objectiu "d'afectar" la celebració del Sónar i ha reclamat "diàleg i negociació" a Fira de Barcelona:

"Aquest no és un conflicte de difícil resolució, només depèn de la voluntat de Fira de Barcelona de respectar els nostres drets laborals i posar en valor la tasca que fem satisfactòriament des de fa molts anys."

A més, adverteixen que serà al judici "quan es decidirà si hi ha hagut o no vulneració del dret de vaga, tal com nosaltres considerem".
 

Imatge que recrea l'espectacle dels catalans Za! amb l'estudi Ouchhh, que presentaran al Sónar 2019 (ACN)


"Satisfacció" i advertència de la Fira

Fira de Barcelona, governada per l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Cambra de Comerç, ha exposat al jutge que el contracte amb l'empresa UTE Rigging ja preveia que, en cas de no poder prestar el servei, s'encarregaria a una altra empresa.

Un cop resolta la situació, la Fira ha aplaudit la resolució en un comunicat en què defensa que ha intentat "fer possible un esdeveniment de gran importància" per a Barcelona "des del respecte a la llei". També es mostra oberta al diàleg, però deixa clar que "seria il·legal" incloure en la licitació del concurs la subrogació dels "riggers" actuals.  

Tant el consorci semipúblic com l'organitzadora del Sónar han considerat "mancades de justificació i proporcionalitat" les mesures cautelars que exigien els muntadors i han rebutjat que s'hagi vulnerat el dret de vaga. A més, han assegurat que el ritme de venda d'entrades ha baixat. Ricard Robles és el codirector del Sónar:

"Hem de fer una reflexió obligada de si això calia, si això era necessari i per què. I on estaven les persones i els responsables que podien desactivar una crisi d'aquesta envergadura. Aquesta ha estat la crisi més gran que ha tingut aquest festival durant 26 anys."


El festival de música electrònica i experimental, que aquest any es fa de forma excepcional al juliol, començarà aquest dijous i s'allargarà fins dissabte.

ARXIVAT A:
Sónar
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut