Un soldat de la marina dels EUA a bord d'un helicòpter Sea Hawk. (Foto: Reuters)
El soldat pertanyia a l'elitista Team 6 dels Navy Seals. (Foto: Reuters)
Washington

El soldat que va matar Bin Laden el condecoraran en secret

El militar de les forces especials de la marina dels EUA que va posar fi a la vida d'Ossama bin Laden serà condecorat en secret i la seva identitat es mantindrà en l'anonimat per raons de seguretat, segons han publicat els mitjans nord-americans.

Actualitzat
L'opinió pública nord-americana es pregunta aquests dies qui és el soldat d'elit que va aconseguir posar fi a la vida de Bin Laden, el terrorista més buscat del món. País que idolatra els seus herois, sembla que en aquest cas els ciutadans dels EUA es quedaran sense saber la seva identitat. El Pentàgon ha decidit no fer públic el seu nom ni més detalls de l'operació d'aquest dilluns al Pakistan, encara que se'l reconeixerà en un acte privat en el qual només participaran els seus companys de l'elitista Team 6 dels Navy Seals, segons informa "The Washington Post".

Encara que en el passat, tothom va conèixer els grans homes de la guerra, com el pilot que va llançar la bomba d'Hiroshima, Paul Tibbets, ara la lluita contra el terrorisme exigeix nous protocols. De fet, als Navy Seals s'autoanomenen "l'equip silenciós", per l'anonimat amb el qual executen el seu treball i el mutisme que guarden sobre les seves missions.

Retrat robot de l'"heroi desconegut"


No obstant, als EUA ja s'especula que el seu "heroi desconegut" seria amb tota seguretat un home, perquè no hi ha dones en aquest grup d'elit. A més, tindria entre 26 i 33 anys, ja que segons esgrimeixen diversos exsoldats, ha de ser prou veterà com per haver tingut temps de superar les rigoroses proves que exigeix l'entrada a aquest grup d'elit i, al mateix temps, ha de ser prou jove com per suportar el desgast físic que implica.

El Team 6 busca homes amb capacitat analítica i estratègica, amb facilitat per resoldre problemes i reaccionar amb astúcia davant els imprevistos. Se'ls demana valentia, vigorositat, intel·ligència i humilitat.

I la recompensa dels 25 milions de dòlars?

La mort d'Ossama bin Laden ha deixat a l'aire la pregunta d'on aniran a parar els 25 milions de dòlars que s'oferien com a recompensa per la seva captura. El Programa de Recompenses per Justícia del Departament d'Estat ha penjat l'etiqueta "mort" al costat de la fotografia del líder d'Al-Qaeda, per qui oferien una de les quantitats més altes de la seva història.

El debat que s'ha obert ara és si, tancada l'"operació Gerónimo", aquesta milionària suma ha de quedat vacant i, per tant, continuarà a les arques públiques dels EUA, o s'ha d'adjudicar a alguns dels hi qui van participar perquè fos un èxit. La qüestió espinosa és que gran part de la informació per localitzar Bin Laden es va obtenir en les presons secretes de la CIA, de persones "sospitoses de terrorisme", per la qual cosa no semblen els candidats idonis per rebre un xec de l'administració dels EUA.

En aquest context, ja han aparegut diversos nord-americans que es reivindiquen per rebre aquesta quantitat subratllant la seva contribució. Entre ells es troba un treballador de la construcció de Colorado, de 52 anys, conegut com "el caçador" de Bin Laden per la seva recerca apassionada del cap de la xarxa terrorista. "Vaig tenir un paper molt important en aquest assumpte meravellós, traient-lo de les muntanyes i duent-lo a les valls", ha explicat sobre la seva estada a l'Afganistan. "Algú havia de dur-lo fins allà. En aquest punt vaig entrar jo", ha assegurat davant les càmeres de la cadena ABC.

Faulkner, detingut en deu ocasions per robatori de vivendes i violència domèstica, assegura que no és "cobdiciós", sinó que va donar al govern l'oportunitat (de capturar Bin Laden) en safata" i nega que el terrorista hagi estat en el complex d'Abottabad durant els últims 6 anys com afirmen els EUA.

Després de Bin Laden, els EUA ofereix ara aquesta mateixa suma de diners, 25 milions de dòlars, per Ayman al Zawahiri, el lloctinent de Bin Laden i el seu probable sucessor al capdavant d'Al-Qaeda. Fins ara, la major recompensa de la història dels EUA -30 milions de dòlars- es va entregar a un ciutadà iraquià que va proporcionar informació sobre els fills del dictador Saddam Hussein, Uday i Qusay, morts el 2003 en un intercanvi de trets amb les forces nord-americanes.


Anar al contingut