El sol de maig crema més que a l'agost

Ara que ja tenim bon temps, ara que ha arribat la calor, és moment de vestir-nos d'estiu i acostar-nos a les platges del nostre país. Passejar o jugar vora el mar, estirar-se a l'hamaca o la tovallola és la manera d'obrir la temporada de platja.

Néstor GómezActualitzat
Avui i durant bona part d'aquesta setmana tindrem l'índex UVI (ultraviolat) a nivell 9, és a dir, molt alt. El Servei Meteorològic de Catalunya ofereix dia a dia la previsió d'índex UVI per avui i demà.

El sol de maig ens pot cremar més que el d'agost?
Sí i sí. Donem dues respostes afirmatives, una de quantitativa i una altra de sensitiva:
- Quantitativa: Ara rebem tanta radiació solar com a principis d'agost. La radiació solar és major com més vertical tenim el sol sobre el nostre cap. El dia amb el sol més vertical és el dia del solstici d'estiu, el proper 21 de juny. I si prenem com a referència el 9 de maig, només falten 42 dies per al solstici, els mateixos dies que si fóssim al 2 d'agost. Per què diem això? Perquè ens arriba la mateixa radiació solar, però no la mateixa sensació de perill. Les raons d'aquesta sensació de confort són les temperatures suaus de maig respecte a les tòrrides jornades de la canícula.
- Sensitiva: Venim de l'hivern i inici de primavera, ens traiem la roba gruixuda per agafar la màniga curta, substituïm els pantalons llargs per faldilles i bermudes, els peus van més despullats, etc... En definitiva, exposem la nostra pell a l'acció directa del sol. Però compte! La nostra pell encara és blanca i molt sensible a les cremades, situació que s'agreuja per la falsa sensació de confort amb aquestes temperatures més suaus.

Aquesta falsa sensació de confort és la mateixa que tenen alguns muntanyencs poc experimentats quan van a alta muntanya al Pirineu. A l'agost, en canvi, anem més protegits per 4 raons:
- Ja som conscients del sol que fa.
- Les temperatures ens ajuden a conscienciar-nos.
- La nostra pell ja està més morena i el mal ja és menor.
- Prenem més mesures de protecció.

Què cal fer per anar ben protegit?
El Servei Meteorològic de Catalunya fa una sèrie de recomanacions per evitar els efectes negatius d'una excessiva exposició al sol:
- Evitar l'exposició al sol durant les hores centrals del dia, entre les 11 i les 16 hores.
- Protegir-nos amb roba, ulleres de sol, barret i utilitzar protecció solar UV.
- Protegir el grup de persones més sensibles.
- No refiar-se dels dies ennuvolats, ja que la radiació UV passa a través dels núvols.
- La sorra de la platja incrementa els valors UVI, per efecte similar a la neu a l'hivern.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut