Lima

El sistema andí de vies que travessa sis països de Sud-amèrica, nomenat Patrimoni Mundial de la UNESCO

El sistema Qhapaq Ñan travessa set províncies argentines i sis països diferents, i passa per 310 centres arqueològics

RedaccióActualitzat

En la 38a edició del Comitè de Patrimoni de l'organisme de la UNESCO s'han declarat vuit nous Patrimonis Mundials.

Potser el que destaca més, en aquesta ocasió, és el del sistema de vies andí, per la seva magnitud. Aquest sistema de vies, conegut també com Qhapaq Ñan, travessa set províncies argentines i sis països diferents: l'Argentina, Bolívia, Xile, Colòmbia, l'Equador i el Perú.

El que és inèdit d'aquesta història és que per primera vegada sis països sud-americans han treballat en equip durant 10 anys en un projecte original i innovador.

Aquesta via era la columna vertebral de l'imperi inca, i connectava centres de producció, administratius i cerimonials.

Qhapaq Ñan passa per 310 centres arqueològics. Es pot dir que el camí andí és la nominació més gran en extensió de la història del Patrimoni Mundial.

Els altres guanyadors d'aquest any han estat: la ciutadella d'Erbil, al Kurdistan Iraquià. Es tracta d'un assentament fortificat del segle XIX edificat en un turó i creat a través de generacions d'iraquians que l'han anat reconstruint.

La manufacturera de seda de Tomioka, al Japó. Ubicada a la prefectura de Gunna, aquest complex de producció de filat de seda es va crear el 1872. Va ser construït pel govern japonès amb maquinària importada de França.

La factoria Van Nelle, als Països Baixos. Dissenyada i construïda el 1920, al nord-oest de Rotterdam, aquesta fàbrica és una peça molt característica de l'arquitectura del segle XX, amb un conjunt de tallers i façana de vidre i acer.

Centre històric de Jiddah, la porta de la Meca, a l'Aràbia Saudita. Situada a la costa oriental del mar Roig, a partir del segle VII es va convertir en una important ciutat portuària per on circulaven les mercaderies de les rutes marítimes comercials de l'oceà Índic amb destinació a la Meca.

Westwerk carolingi i 'civites' de Corvey, a Alemanya. Està situat al costat del riu Weser, als afores de Höxter, en un assentament rural encara molt ben conservat. Es tracta d'una estructura carolíngia i un complex abacial del segle IX que es conserven en forma de vestigis arqueològics i que fins ara només s'han excavat de manera parcial.

Antiga ciutat maia i boscos tropicals protegits de Calakmul, Campeche, Mèxic. Es tracta d'una zona de 3.000 hectàrees d'extensió que es va inscriure com a lloc mixt, cultural i natural. Situat a la península del Yucatán, inclou els vestigis de la important ciutat Maia de Calakmul, situada a la selva tropical de Las Tierras Bajas. La ciutat va tenir un paper molt important en la història de la regió durant més de 12 segles.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut