Els tres acusats a l'entrada de la Ciutat de la Justícia (ACN/Pol Solà )

El Sindicat de Llogateres denuncia criminalització del moviment pel judici a 3 activistes

La protesta reclamava un lloguer social per a una parella, acusada, amb el portaveu del sindicat, de coaccions i d'ocupar un comerç del propietari del pis

Actualitzat

Dos veïns i el portaveu del Sindicat de Llogateres s'enfronten a un judici amb una petició de penes insòlita: la Fiscalia demana a cada un tres anys de presó per una protesta en defensa del dret a l'habitatge.

L'Alpha i el Fran, una parella víctima d'assetjament immobiliari, i el portaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera, estan acusats de coaccions i d'ocupar, durant una protesta l'octubre del 2018, l'Institut de Bellesa Francis, un comerç propietat d'un gran tenidor, el propietari del pis de la parella i al qual reclamaven un lloguer social.

Acte de suport als acusats del Sindicat de Llogateres davant dels jutjats (ACN/Pol Solà )

Aquest dilluns ha començat el judici la Ciutat de la Justícia. A les portes dels jutjats, l'advocada Anaïs Franquesa ha dit que considera les peticions desproporcionades i ha denunciat "la deriva repressiva contra els moviments socials" que estan notant els últims anys.

"És una petició de pena absolutament desproporcionada. Hi està havent una deriva clarament repressiva en aquest sentit. Aquests fets fa 10 anys ni tan sols haurien passat pel jutjat o, com a molt, hauria estat una falta que hauria acabat amb absolució."

Jaime Palomera, un dels acusats i portaveu del Sindicat de Llogateres, ha afegit que les acusacions no serviran per aturar la defensa del dret a l'habitatge, ni renunciaran al dret de protesta.

"Van contra una lluita col·lectiva que està posant els drets humans al centre, i això empipa una minoria que fins fa poc especulava amb l'habitatge com volia. No renunciarem mai a fer aquesta defensa del dret a l'habitatge i exercir el nostre dret de protesta."

A les portes dels jutjats s'hi ha convocat una concentració de suport als acusats.

Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, i Marcel Vivet han donat suport a l'acte (ACN/Pol Solà )

En el judici, la defensa dels acusats ha assegurat que els perjudicats pel desnonament van patir assetjament immobiliari i que per això l'Ajuntament de Barcelona va sancionar l'empresa responsable amb 90.000 euros.

 

Una acció pacífica

L'acció de protesta per la qual estan acusats es va fer a l'Institut Francis ara fa tres anys, per negociar que un gran propietari renovés el contracte a una parella de llogaters, l'Alpha i el Fran, que tot i pagar el lloguer, quan van demanar que el propietari fes les reparacions que li pertocaven, van obtenir com a resposta que no els renovarien el contracte de lloguer. La parella va denunciar el propietari, un gran tenidor amb més de 100 propietats, que va actuar amb assetjament immobiliari i intents de desnonament.

L'Ajuntament de Barcelona, que també ha mediat perquè el propietari complís amb l'obligació del manteniment de l'habitatge i el lloguer social, el va sancionar amb 90.000 euros per mòbing.

Segons el Sindicat de Llogateres, s'ha dut una lluita pacífica que ha permès impulsar canvis legislatius, com l'extensió dels contractes de 3 a 7 anys, o la llei del preu del lloguer. Ara, continuen reclamant una legislació que impedeixi els "desnonament invisibles" que no estan dictats per cap jutge, sinó que es tracta de les "expulsions" que els propietaris fan "injustificadament".

 

ARXIVAT A:
HabitatgeJudicialDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut