El síndic exigeix a l'Església que s'impliqui més en la investigació dels abusos a menors

Assumpció de responsabilitats, compartició d'informació i garanties de l'administració pública en són només alguns exemples

RedaccióActualitzat

"En institucions religioses a Catalunya en diversos moments s'han produït abusos sexuals contra infants i adolescents que han afectat diverses persones". En aquests termes s'expressa l'"Informe sobre la prevenció i reparació dels abusos sexuals infantils per representants de l'Església catòlica" del síndic de greuges.

"No hi ha correspondència entre el nombre de víctimes que s'han adreçat a la Comissió i el nombre real de casos, ja que de la documentació estudiada se'n desprenen indicis d'un nombre de víctimes molt més elevat, que la Comissió no ha pogut determinar", segueixen les conclusions de l'ens públic.

En les seves 34 pàgines, l'informe del síndic examina diversos casos d'abusos sexuals a menors que involucren alguna persona vinculada a l'Església i posa de manifest que les agressions han tingut conseqüències físiques i psicològiques per als supervivents en alguns casos.

A més, detecta un consens total entre els casos avaluats pel que fa a la percepció de falta d'una resposta satisfactòria per part de la institució religiosa.

Assumpció de responsabilitats

L'informe apunta que una condició necessària perquè hi hagi abusos ha estat la relació de confiança entre els representants de l'Església i, en alguns casos, el mateix abusador.

El síndic considera que les institucions eclesiàstiques "no es poden considerar alienes als fets i han de donar una resposta a les necessitats de les víctimes de veritat, justícia i reparació". I constata que la reacció de la jerarquia catòlica ha estat més reactiva que proactiva.

Tot i que també posa de relleu que algunes congregacions han establert mecanismes de prevenció i detecció. Això sí, de manera desigual.

Aquest document s'acaba amb set suggeriments a les parts implicades: assumir responsabilitats per part de l'Església catòlica; oferir reparació a les víctimes; compartir i oferir informació als agents que treballen en la prevenció i el combat a l'abús infantil; desenvolupar protocols de prevenció i intervenció quan calgui; formar els religiosos en aquests dos àmbits; oferir garanties per part de l'administració pública per a la protecció dels infants, i crear una comissió d'investigació per part del Parlament de Catalunya.

ARXIVAT A:
Església
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut