El SIE, un espai confidencial per passar de víctima de violència masclista a supervivent

Augmenten les dones ateses pels Serveis d'Intervenció Especialitzada en violència masclista

RedaccióActualitzat

La Mercedes, la María del Carmen, la Ivet, la Maria Rosa, l'África, la Natàlia i l'Anna són algunes de les 10 dones assassinades aquest any a Catalunya, uns crims masclistes que –malauradament- no cessen. Els feminicidis són la punta de l'iceberg de la violència masclista, on submergides hi ha moltes altres agressions, por i patiment.

Arreu del territori hi ha 17 Serveis d'Intervenció Especialitzada que atenen dones, infants i adolescents que pateixen diverses formes de violència masclista. Només en el primer semestre de l'any van atendre 1.513 fills i filles i 8.367 dones, gairebé les mateixes que tot l'any passat, quan van ser 9.020.

"Jo no era conscient que era una dona maltractada, estava anul·lada completament. Tenia moltes pors, estava dins un pou", explica una de les dones que en els últims anys ha atès el SIE d'Igualada.

 

Aquests espais són recursos públics i confidencials que acompanyen supervivents en el procés de reparació i recuperació de les violències masclistes, que es poden manifestar a nivell físic, psicològic, econòmic i no només en l'àmbit de la parella.

"La violència és com una ceba, va fent capes, i la nostra feina és anar-les traient per arribar cada cop més al nucli", detalla la directora del SIE d'Igualada, Nati Veraguas.

"Treballem per reconèixer el lloc de víctima, passar-la a supervivent i que això sigui una època transitòria."

Educadores i treballadores socials, psicòlogues i juristes atenen les usuàries, una demanda que no ha parat d'augmentar en els últims anys. Per això, la Generalitat preveu obrir cinc nous SIE durant el 2023. S'ubicaran a Girona, la Catalunya Central, Lleida i el Tarragonès. A més, hi afegirà equips professionals itinerants per acostar el servei a les víctimes.

Aquest són els 17 SIE que hi ha ara mateix a Catalunya


Juntament amb els SIE, la xarxa pública d'ajuda contra les violències masclistes compta amb altres serveis com les oficines d'Informació de l'Institut Català de les Dones i els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) que es poden consultar municipi per municipi.

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut