Barcelona

El "sí-sí" s'imposa amb un 80,76% dels vots, amb una participació total de 2.305.290 persones

RedaccióActualitzat

Un total de 2.305.290 persones han votat en el procés participatiu del 9-N a tot Catalunya ja amb la totalitat de meses escrutades. El "sí-sí" -els que volen que Catalunya esdevingui un estat independent- s'ha imposat amb un 80,76% dels vots (1.861.753 persones). El "sí-no" -que Catalunya sigui un Estat, però no independent- se situa en el 10,07% dels vots (232.182 persones). El "no" ha obtingut el 4,54% (104.772 participants).

La resta s'han repartit entre el vot afirmatiu en la primera pregunta i el blanc en la segona, amb un 0,97% (22.466 persones); el vot en blanc total, amb un 0,56% (12.986 votants), i les altres opcions, que suposen un 3,09%, 71.131 persones.

En tot cas, la participació definitiva serà encara superior perquè encara queden per escrutar els vots a l'estranger i tots els que es puguin dipositar els pròxims 15 dies.

Els resultats del procés participatiu del 9-N s'havien de saber l'endemà, però el president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut a quarts d'onze de la nit per avançar que abans de la mitjanit es podrien donar els resultats de la votació. Així, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha comparegut per tercera vegada en tota la jornada cap a dos quarts d'una de la matinada per anunciar les xifres encara parcials.

Normalitat i cues per votar

Joana Ortega havia destacat en la compareixença a mitja tarda que la jornada ha transcorregut amb "absoluta normalitat" i sense cap incident remarcable. També ha agraït tant a les persones que hi han participat com als més de 40.000 voluntaris que hagin contribuït a una jornada modèlica" en civisme i també en "qualitat democràtica a ulls de tot el món".

Governació ha informat durant el matí que les 6.695 meses, repartides pels 1.317 punts de participació, s'han constituït sense problemes. De fet, els incidents han estat molt puntuals i aïllats.

La imatge de la jornada han estat les cues llargues en molts locals per poder votar, en alguns casos superiors a l'hora, i l'emoció que moltes persones expressaven pel fet de poder-se pronunciar sobre l'estatus polític de Catalunya. A l'estranger, les cues encara han estat més llargues i a Londres, per exemple, han arribat a les cinc hores.

El dia ha donat per moltes situacions curioses, des dels bessons nascuts aquest 9-N fins al pare de Pere Navarro votant amb la imatge d'Artur Mas penjada al coll. Els avis --alguns dels quals centenaris-- que han anat a posar la papereta a l'urna o la gent que ha votat pel "no" també han estat protagonistes de la jornada, així com les cares conegudes que també s'han acostat als locals de participació.

A les xarxes el procés se segueix amb molta atenció, tant a Catalunya com a l'estranger. Una mostra de l'interès que ha despertat el 9-N és la presència de més de 200 mitjans de comunicació internacionals a Barcelona i el ressò que se n'ha fet la premsa estrangera.

Interior ha facilitat a la Fiscalia la llista de locals públics oberts per votar, tal com va ordenar la mateixa Fiscalia menys de 24 hores abans de la votació. Els Mossos d'Esquadra, però, no han fet identificacions. A més, la justícia ha rebutjat retirar les urnes, com havien demanat UPyD i PxC, perquè ho considerava una mesura desproporcionada.

Encara que és un procés obert a diverses propostes, s'ha plantejat als ciutadans que es pronunciïn sobre la doble pregunta que van acordar el desembre passat els partits pro consulta. També s'ha ofert als ciutadans la possibilitat de subscriure un escrit de denúncia de l'actitud del govern espanyol que es traslladarà a organismes internacionals.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut