Barcelona

El "sí" a exigir un referèndum s'imposa en la consulta interna de l'ANC amb un 74% dels vots

Segons els resultats provisionals, el "sí" guanya amb un 74,54% davant del 22,61% del "no".

RedaccióActualitzat

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) exigirà a les institucions catalanes que convoquin un referèndum sobre la independència. Els socis i simpatitzants de l'entitat han aprovat en una consulta interna l'aposta pel que es coneix com a referèndum unilateral, el RUI.

Segons els resultats provisionals, el "sí" guanya amb un 74,54% davant del 22,61% del "no". Hi ha hagut un 2,86% de vots en blanc i un 0,02 de nuls.

Els socis i simpatitzants de l'Assemblea han contestat amb un sí o un no la frase:

"Vols que l'ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un referèndum per decidir sobre la independència?"

Han votat 9.304 persones de forma anticipada, telemàtica i presencial, un 26% dels més de 30.000 socis de l'ANC que tenien dret de vot vinculant. Els simpatitzants han votat en una urna a banda.

Els resultats encara no són definitius. L'ANC ha escrutat el 94% dels vots i el resultat final no se sabrà fins dissabte vinent. La variació, però, serà menor.

Dimarts, l'Assemblea farà una valoració política dels resultats. Els representants ja van anunciar que ho traslladarien a la taula de partits sobiranistes perquè incorporessin el referèndum a un full de ruta comú.

Dos dies de votacions

Les urnes s'han tancat a les dues del migdia de dissabte. Els socis de l'ANC i els simpatitzants han pogut dir-hi la seva de manera telemàtica i també de manera presencial, aquest divendres a la tarda i fins a les dues d'aquest migdia. Els primers resultats provisionals se sabran aquest vespre. Molts socis creuen que cal un cop d'efecte i semblen disposats a incorporar al full de ruta, com a novetat, el referèndum.

Un centenar de personalitats de diversos àmbits i formacions polítiques, entre les quals hi ha Josep-Lluís Carod-Rovira, Antonio Baños, David Fernàndez i Antoni Castellà, han firmat aquesta setmana un manifest a favor del RUI, el referèndum unilateral d'independència.

Unilateral?

L'Assemblea no defineix el referèndum com a "unilateral", però asseguren que, si l'estat no l'autoritza, no hi haurà més remei que ho sigui. De totes maneres, creuen que el referèndum és el millor instrument per culminar el procés.

Jordi Sànchez, el president de l'ANC, explica:

"La pitjor de les solucions és plantejar que el procés acabi amb unes eleccions constituents. Hi ha molts més independentistes que vots a partits independentistes."

El referèndum unilateral té partidaris i detractors. Entre els detractors, els que assenyalen que s'hauria de fer després d'una proclamació d'independència, perquè no s'efectués en el marc de la legalitat espanyola i per no repetir el 9-N.

Ferran Requejo, catedràtic de Ciència Política de la UPF, creu que no és adequat fer referèndums dintre del marc espanyol:

"Jugar a fer referèndums en el marc constitucional espanyol és un error. Els dirigents que ho plantegen demostren no estar ben preparats per dirigir."

Elisenda Paluzie, professora d'Economia de la UB, per la seva banda, opina el contrari que Requejo:

"Ni Lituània, ni Letònia, ni Estònia, ni Eslovènia, ni Croàcia, ni Bòsnia van pactar res amb la URSS o amb la República Iugoslava i van fer referèndums."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut