La definició de "sexe dèbil" en l'edició en paper del DIEC2, del 2007
La definició de "sexe dèbil" en l'edició en paper del DIEC2, del 2007
Barcelona

El diccionari recull ara "sexe dèbil" com una expressió "sovint" discriminatòria

L'actualització de l'edició en línia del "Diccionari de la llengua catalana" DIEC2 inclou paraules com "enya", "nano", "falcó" o "cassolada"

RedaccióActualitzat

"El bell sexe [o el sexe dèbil] Les dones, dit sovint discriminatòriament."

Aquesta és la definició actualitzada de les expressions "sexe dèbil" i "el bell sexe" que recull des d'ara la segona edició en línia del "Diccionari de la llengua catalana" de l'Institut d'Estudis Catalans, el DIEC2. El nou text fa constar que, "sovint", aquestes paraules es fan servir amb un valor discriminatori. A l'edició en paper, només hi consta "les dones".

L'actualització del diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans ha incorporat quinze articles nous i prop de 200 modificacions.

Per exemple, ja hi surten "bitcoin", "enya" (en referència a la lletra de l'alfabet espanyol), "nano-" (com a prefix que indica una unitat equivalent a la mil milionèsima part d'una unitat, per exemple a nanosegon) o "cassolada", per parlar de la protesta que es fa amb el repic de cassoles o estris metàl·lics.

L'edició digital del DIEC2 recull també les interjeccions "fet" i "entesos".

Molts dels canvis són fruit de la "Gramàtica de la llengua catalana" que l'IEC va publicar el 2016.

D'altres corresponen a usos vius de la llengua, com ara "trencadís" (per parlar del mosaic fet amb trossos de ceràmica trencada), "agafar" (per quan ve sobtadament un desig) o les interjeccions "enhorabona" i "ànsia".

A més, s'han afegit al diccionari locucions d'ús freqüent com "color de gos com fuig", "amb comptagotes", "estar d'algú", "només faltaria" o "fer curt".

Els amants de la cultura popular també hi trobaran les noves accepcions de "falcó" i "falconer -a", definicions que va reclamar la Federació de Colles de Falcons de Catalunya i Canalfalcó.net.

 

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut