El servei de Google Photos és una de les eines més usades per els usuaris de mòbils Android
El servei de Google Photos és una de les eines més usades pels usuaris de mòbils Android

El servei de fotos de Google deixa de ser gratuït i il·limitat

Les fotos noves començaran a ocupar part dels 15 gigues gratuïts que Google ofereix com a emmagatzematge conjunt per a tots els seus serveis

Felip Gordillo Actualitzat
TEMA:
Tecnologia

Qui vulgui penjar fotos a Google haurà de passar per caixa. A partir d'aquest 1 de juny, el servei Google Photos deixa de ser gratuït.

Fins ara, s'hi podien emmagatzemar totes les fotografies que es volguessin amb la compressió d'alta qualitat, sense que ocupessin espai dels 15 gigues gratuïts que ofereix la companyia. Aquest espai és compartit amb totes les aplicacions de Google (Gmail i Drive incloses) i ara haurà de sumar el pes de les fotos.

Google va anunciar el 2020 que l'espai que ocupen les imatges començaria a comptar aquest juny. Ara, cada imatge que es puja es menjarà un tros de l'espai gratuït i s'haurà de pagar per l'espai extra.

Només hi ha una excepció: tenir un dels telèfons de la companyia que incloïen el servei gratuït com a oferta (els models de Google Pixel de l'1 al 5). Per a la resta, Google ofereix espai de pagament a partir dels 2 euros al mes per 100 gigues fins als 300 euros per 30 terabytes.


Què passarà amb les fotos que ja tinc?

Amb el canvi, les fotos que tinguem pujades no es perdran ni tampoc ocuparan espai. Serà a partir d'ara que Google començarà a restar l'espai.

Les imatges es podran continuar pujant en la mida original o en el format d'alta qualitat (que té una mica de compressió), però ocuparan l'espai que pertoqui. Cal tenir en compte que això també inclou els vídeos, que pesen força més.

Si vols alliberar espai, sempre podràs descarregar les fotos a un ordinador a través del web del servei.


Quan em durarà l'espai?

Amb el canvi, una de les principals incògnites és saber quant trigarem a ocupar els 15 GB gratuïts. Per respondre-hi, Google ens permet saber quant d'espai tenim ocupat i fa un càlcul de quant temps podem trigar a omplir-lo, basat en el nostre ús de l'emmagatzematge.

Fent un càlcul ràpid, si pengem fotografies de 5 megues, ens hi caben unes 3.000 fotografies si tenim tot l'espai lliure.


Les imatges que han entrenat l'algoritme

Google Photos gratuït era un dels reclams de la companyia i a més anava vinculat al sistema Android i permetia emmagatzemar les fotografies de manera àgil i ràpida.

Tot l'espai que necessitaven les imatges, però, ocupava molt d'espai en els servidors de la companyia. Quin benefici en treia, doncs? En part, donar un servei més als seus usuaris, però, sobretot, l'ús de les fotografies pujades per entrenar el seu algoritme de reconeixement d'imatges.

 

ARXIVAT A:
Tecnologia Google
Anar al contingut