Madrid

El Senat torna a posar en marxa el procediment per renovar el Tribunal Constitucional

L'endemà de la petició feta pel president de la Generalitat en nom del Parlament de Catalunya, i dos anys i mig després d'aturar el procés, el Senat ha tornat a posar en marxa el procediment per renovar els jutges del Tribunal Constitucional amb el mandat caducat. Tots els partits polítics hi han estat d'acord. Aquest és un dels resultats de la compareixença dilluns al Senat del president de la Generalitat. José Montilla va reclamar la renovació urgent del tribunal per posar fi al bloqueig de la sentència sobre l'Estatut i evitar la degradació de les relacions Catalunya-Espanya. El partit socialista es va comprometre fins i tot a donar suport als noms que posi sobre la taula el PP.

Actualitzat
La portaveu socialista al Senat ha complert l'anunci i ha portat a la Junta de Portaveus la proposta per posar en marxa el procés per designar els quatre magistrats del Tribunal Constitucional que corresponen a la cambra alta. El PP no s'hi ha oposat, però demana que amb caràcter previ s'elabori un informe jurídic per preguntar a tots els parlaments autonòmics si mantenen els seus candidats de fa dos anys i mig, sobretot en els casos que hi ha hagut canvis de majoria, com el País Basc i Galícia. Els populars diuen ara que no volen presses perquè el procés ha estat bloquejat per culpa del PSOE, i atribueixen que s'hagi reactivat a la pressió del PSC.

Un cop estigui fet l'informe, la Junta de Portaveus l'estudiarà, previsiblement en quinze dies, i llavors correspondrà al president del Senat convocar la comissió de nomenaments.

Si el PP manté com a candidats Francisco José Hernando i Enrique López, el PSOE insinua que no tindrà més remei que donar-hi suport, encara que evita dir-ho públicament perquè confia que els populars canviïn de posició.

En la seva intervenció, José Montilla va demanar la renovació urgent del tribunal, que viu una "situació anòmala", que afecta 6 dels 12 magistrats: quatre amb el mandat caducat, un recusat pel PP i un altre que va morir. El president de la Generalitat va reconèixer que el Constitucional està "legalment facultat" per emetre sentència sobre la llei catalana, però ha perdut la "legitimitat moral". Un altre argument exposat per Montilla en contra d'aquesta situació és que l'Estatut de Catalunya s'està desplegant sense problemes i ha servit com a model per a altres reformes estatutàries que no han estat recorregudes al Tribunal Constitucional.

Presentada la moció per renovar el Constitucional


Els grups parlamentaris de l'Entesa Catalana de Progrés ja han presentat al registre del Senat la moció per reformar la llei orgànica del TC. Aquesta moció és fruit de l'acord assolit entre els socis del tripartit i CiU al Parlament de Catalunya.

La iniciativa proposa modificar cincs articles d'aquesta llei per, entre d'altres coses, establir el cessament automàtic i immediat dels magistrats del TC que ja hagin superat els 9 anys de mandat.

A més, Entesa i CiU proposen que en cas d'un recurs al Constitucional que afecti una llei dictada per una comunitat autònoma, el Parlament i el govern autonòmic puguin presentar-se per presentar al·legacions en un termini de 15 dies.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut