La façana del Tribunal Constitucional
La façana del Tribunal Constitucional

El TC es reafirma i no permet que el Senat voti la reforma judicial per renovar-lo

La cambra alta havia presentat un recurs per poder votar les dues esmenes sobre la reforma del TC incloses en la reforma del Codi Penal

RedaccióActualitzat

El ple del Tribunal Constitucional (TC), reunit d'urgència aquest dimecres a la tarda, ha decidit mantenir la suspensió de la tramitació al Senat de la reforma que afecta la renovació del mateix TC.

La cambra alta havia presentat un recurs per poder debatre i votar en el ple d'aquest dijous les dues esmenes suspeses pel TC aquest dilluns.

El ple ha començat poc després de les 7 del vespre amb el posicionament de la Fiscalia del TC sobre la taula: apartar del ple que està en marxa el president del Tribunal, González-Trevijano, i Antonio Narváez, que tenen el mandat caducat. Aquesta ha sigut la petició de la Fiscalia al Constitucional.

El PSOE i Unides Podem van recusar-los per impedir que participin en unes decisions que els afecten personalment, però dilluns el mateix TC va rebutjar la recusació en imposar-se la posició del sector conservador.

El ple l'ha convocat el president, Pedro González-Trevijano, després de rebre el recurs del Senat perquè es retiri la paralització cautelaríssima del debat sobre la reforma del sistema d'elecció dels seus membres:

"El Senat sol·licita que es resolgui aquesta impugnació abans del dia 22 de desembre, ja que aquesta és la data prevista per al debat i la votació en el ple del Senat de la proposició de llei."


Debat i votació sense les esmenes que afecten el TC

El Senat va decidir aquest dimarts presentar aquest recurs de súplica, i també va decidir mantenir aquest dijous el debat i la votació de la reforma del Codi Penal, però sense les esmenes que afecten el TC.

La decisió de suspendre el debat a priori la va prendre el TC dilluns al vespre en un altre ple extraordinari que va durar 9 hores i en què es van acceptar els recursos de PP i Vox.

President i vocal amb mandat caducat

Van votar-hi en contra els 5 membres del sector progressista i a favor els 6 del conservador, inclosos el president, González-Trevijano, i Antonio Narváez, que tenen el mandat caducat.

El PSOE i Unides Podem precisament van recusar-los per impedir que participin en unes decisions que els afecten personalment, però el sector conservador de moment està forçant posposar aquestes recusacions.

El Tribunal Constitucional, reunit de manera extraordinària aquest dimarts
L'edifici del Tribunal Constitucional en una imatge d'arxiu

 

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut