Una núvia fa un petó a la seva parella, també dona
El projecte de llei vol protegir el matrimoni homosexual als Estats Units a escala federal (Pexels)
Washington

El Senat dels Estats Units blinda el matrimoni homosexual amb l'aval de 12 republicans

Tira endavant el projecte de llei per garantir a escala federal la unió entre persones del mateix sexe perquè el Suprem, conservador, no pugui tombar aquest dret

Els defensors del matrimoni homosexual als Estats Units no volen que passi amb aquest tema el mateix que amb l'avortament.

El juny passat, el Tribunal Suprem d'aquell país, de majoria conservadora, va derogar la llei que durant gairebé 50 anys havia reconegut el dret d'avortar.

La mobilització al voltant de la unió entre persones del mateix sexe es va activar i, ara, ha fet un pas important al Senat. La cambra alta ha aprovat que es debati una iniciativa legislativa per protegir el matrimoni homosexual a escala federal.

La votació va ser aquest dimecres a la nit, hora catalana, i hi van donar suport 62 senadors --tots els demòcrates més 12 de republicans--. La resta, 37 conversadors, s'hi van oposar.

La norma estableix que el govern federal reconegui el matrimoni entre dues persones del mateix sexe si és legal a l'estat on es van casar.

És a dir, que els estats que ho desitgin podran prohibir-los, però també estaran obligats a reconèixer-los si s'han dut a terme en un lloc on sí que estan autoritzats.

Afanyar-se abans de la constitució del nou Congrés

El projecte de llei ha arribat al Senat després que la Cambra de Representants l'aprovés al juliol.

Els promotors de l'esborrany, gestat durant mesos de negociacions, volen que la norma s'aprovi aquest dijous mateix, però es requereix l'acord dels 100 senadors per aconseguir aquesta tramitació ràpida.

L'edifici del Capitoli, a Washington, il·luminat per la llum tènue de la posta de sol
Tots els senadors demòcrates i 12 de republicans han avalat l'esborrany de la llei (Reuters/Elizabeth Frantz)

El temps és un factor a tenir en compte, perquè, si s'aprova, el projecte de llei tornarà a la Cambra de Representants perquè hi doni el vistiplau definitiu, en una data encara per definir abans que el president la ratifiqui. I els senadors demòcrates volen fer valdre la majoria que encara hi tenen.

Els promotors de la norma confien poder-la tirar endavant abans de l'any que ve, que comportarà l'inici d'una nova legislatura i que la Cambra torni a quedar en mans dels republicans, després de les midterm o eleccions de mig mandat.

Aquests comicis han donat aire als demòcrates, que han mantingut el control al Senat, mentre que els republicans han recuperat, tot just aquest dijous, vuit dies després dels comicis, el de la Cambra de Representants.

No queda clar que serà l'aprovació definitiva. Si no va per la via ràpida, podria ser després del recés del dia d'Acció de Gràcies.

Al Senat, el tràmit s'ha retardat perquè legisladors conservadors volien que quedés clar si la proposta infringiria la llibertat religiosa.

En tot cas, si prospera, la decisió marcarà una fita per als defensors del matrimoni entre persones del mateix sexe.

Biden l'aplaudeix i l'Església mormona l'avala

El president, Joe Biden, ha aplaudit la votació i ha dit que envia "un missatge contundent que republicans i demòcrates poden treballar conjuntament per garantir el dret fonamental dels americans a casar-se amb la persona que estimen".

Tot i ser una qüestió encara controvertida, el matrimoni entre persones del mateix sexe té cada vegada més suport. Una mostra és que l'Església mormona, que en va ser una detractora ferotge, ha donat suport al projecte.

Sense anar més lluny, el senador Mitt Romney, mormó, hi ha votat a favor al Senat. En un tuit, ha argumentat que, tot i ser partidari del matrimoni "tradicional", la norma garanteix la igualtat, la llibertat religiosa i els drets del col·lectiu LGTBIQ:

Actualment, segons el cens dels Estats Units, a tot el país hi ha 568.000 matrimonis homosexuals.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsEleccions Estats Units
Anar al contingut