Madrid

El Senat aprova allargar el permís per a mares i pares en cas de part prematur

El Senat ha aprovat aquest dimecres la llei d'igualtat, que entre altres mesures preveu allargar el permís de maternitat en cas de part prematur i que els pares puguin tenir -a partir del 2013- una excedència d'un mes, el doble que fins ara. Aquests són dos dels aspectes que havia avançat el ministre de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, al mateix Senat. Caldera s'ha congratulat de l'aprovació de la norma, la vigília del Dia de la Dona. Només el PP s'ha abstingut en la votació d'una llei que inclou plans d'igualtat a les empreses i la creació de 43 jutjats més especialitzats en la violència masclista.

Actualitzat
El ministre de Treball i Afers Socials ha fet una crida al consens en una intervenció prèvia al debat sobre la llei, en què ha homenatjat "la intel·ligència, talent i creativitat" de les dones, un missatge que ha donat la vigília del Dia Internacional de les Dones. Caldera ha qualificat d'"autèntica revolució social" la llei d'igualtat i ha dit que suposa que els pares "ens fem coresponsables de la cura dels fills".

El projecte que ha aprovat el Senat estableix que els pares tindran quatre setmanes de baixa per paternitat d'aquí a sis anys. D'aquesta manera el Senat avança l'ampliació d'aquest permís, que ara és de 15 dies, i que estava prevista per d'aquí a vuit anys.

Un altre aspecte innovador és que s'allarga la baixa maternal en cas de part prematur. El PSOE ha reconegut que aquesta esmena té un cost que el govern no ha calculat. La ponent socialista María Antonia Martínez ha explicat que quan la llei d'igualtat va arribar a la cambra baixa comptava amb un pressupost quantificat en uns 400 milions d'euros. Segons Martínez, ara l'executiu "n'ha perdut el compte" del cost, per això, finalment s'ha incrementat aquesta partida en 90 milions d'euros més.

Segons dades de CiU i l'entesa, cada any neixen prop de 10.000 nens prematurs, xifra que va en augment. El PSOE, no obstant, estima que la xifra s'eleva a 50.000 i recorda la necessitat de mantenir l'equilibri econòmic de la Seguretat Social.

El PSOE ha intentat sense èxit modificar la llei d'enjudiciament criminal amb la finalitat que les víctimes de violència domèstica i de gènere declarin contra la seva parella, un cop han formulat la denúncia. Aquesta proposta, recollida en una esmena socialista, l'ha bloquejada la postura en contra del PP i CiU. Així la llei es queda com està i dispensa de l'obligació de declarar els pares i fills del processat, el cònjuge i els germans.

El text que s'ha aprovat compta amb altres novetats, com una reorganització de la planta judicial i la creació de 47 jutjats exclusius de violència de gènere. A més, s'intentarà promoure l'especialització dels jutges, amb la dotació d'equips adequats per millorar l'atenció a la víctima. A més, s'hi han introduït altres mesures, com ara ampliar els supòsits de paternitat i de risc durant la lactància, i bonificacions de les quotes de Seguretat Social per a treballadors autònoms i treballadors per compte propi.

El PP s'ha continuat oposant a l'obligació de negociar plans d'igualtat a les empreses, així com a la paritat en les llistes electorals.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut