La ponència del 155 reunida aquest migdia (EFE)
La ponència del 155 reunida aquest migdia (EFE)
Barcelona

La ponència del 155 al Senat "continua el procediment" tot i que hi hagi eleccions

El Senat ha admès les al·legacions de la Generalitat a l'aplicació del 155 a Catalunya

RedaccióActualitzat

La ponència del 155 al Senat ha fet aquest migdia una primera reunió per elaborar un dictamen que es portarà a la comissió aquesta tarda. Des del PP s'afirma que "continúa el procediment", tot i que es convoquin eleccions a Catalunya.

Un dels representants populars, Javier Arenas, ha remarcat que els treballs continuen endavant al marge que hi hagi eleccions: "Hi ha un problema de restabliment de la legalitat constitucional i estatutària. Per això parlem del 155. Amb les decisions del Senat, hem de restablir la legalitat constitucional i també estatutària."

La ponència la formen 10 senadors (tres del PP, dos del PSOE i un per cadascun dels altres grups (Units Podem, ERC, PDeCAT, PNB i Mixt).

Aquesta tarda es reunirà la comissió conjunta "ad hoc" per debatre i votar el dictamen que hagi emès. La comissió ja no tindrà opcions d'introduir-hi canvis. A les cinc està previst que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría comparegui en la comissió conjunta del Senat per defensar l'acord del govern central sobre l'aplicació d'aquest article.

Els grups disconformes amb el text que surti de la comissió tindran una altra oportunitat per presentar vots particulars, que equivalen a esmenes parcials, fins aquest divendres al matí a les 09.30, mitja hora abans que comenci la sessió plenària.

Aquestes esmenes es votaran, com també la proposta definitiva que ha de donar llum verda al govern de Rajoy per aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya. El PP té majoria al Senat, i a més, compta amb el suport del PSOE i de Cs.

 

Al·legacions del govern de la Generalitat

Mentrestant, les al·legacions del govern català a l'aplicació del 155 han arribat al Senat, que les ha admès a tràmit. La Generalitat les ha enviat per burofax i hi han arribat tres minuts després de les deu del matí, quan expirava el termini per fer-ho. Tot i el lleuger retard, la cambra alta les ha acceptat.

En el text d'al·legacions enviat pel president Puigdemont, aquest designa Ferran Mascarell, delegat del govern a Madrid, perquè assumeixi la seva representació en el ple del Senat que comença aquesta tarda. En el cas que no fos possible, la representació l'assumirien els senadors del PDeCAT i ERC, Josep Lluís Cleries i Miquel Àngel Estradé.

Segons el text enviat pel govern, el mateix article 155 de la Constitució és incompatible amb "destituir les autoritats de la comunitat autònoma, ocupar el seu lloc i substituir-les en l'exercici de totes les funcions que constitucionalment li corresponen". En el text també s'explicita que, d'acord amb aquest article, "no es pot donar un xec en blanc al govern de l'Estat".

Segons el document signat per Puigdemont, a més, l'executiu de Rajoy provocarà amb el 155 "una situació extraordinària encara més greu".

Al·legacions de la Generalitat a l'aplicació del 155 by Moderador Noticies Web on Scribd

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut