El Senat absol Trump dels dos càrrecs de l'"impeachment"

Minuts després que el Senat l'exonerés, el president dels Estats Units piula un vídeo on es proclama "president per sempre"

Actualitzat

El Senat dels Estats Units ha votat l'"impeachment" contra Donald Trump i ha absolt el president dels Estats Units dels dos càrrecs de què se'ls acusava: abús de poder i obstrucció al Congrés.

La cambra alta, on el Partit Republicà té majoria, ha rebutjat per 52 vots en contra i 48 a favor la inhabilitació de Trump per abús de poder i, al cap d'uns minuts, també per obstrucció a una investigació del Congrés, per 53 vots a 47.

 

El Senat dels Estats Units durant la votació de l'
El Senat dels Estats Units durant la votació de l'"impeachment" de Trump

 

Només un senador republicà, l'excandidat presidencial Mitt Romney, s'ha atrevit a saltar-se la disciplina de vot. Romney ha votat per la destitució després d'un discurs implacable contra Trump de qui ha dit que era un president corrupte que no té cap respecte per la institució que representa.

"Va ser un atac flagrant als nostres drets electorals, a la nostra seguretat nacional i als nostres valors fonamentals. Corrompre una elecció per mantenir-se al poder és potser la violació més abusiva i destructiva del jurament del càrrec que se'm pot acudir"

 

El Senat absol Trump dels dos càrrecs de l'
El republicà Mitt Romney ha acusat Donald Trump de corrupte (Reuters)

 

S'acaben així cinc mesos de procés d'"impeachment" que ha fracturat encara més el país i manté intacta la divisió en l'opinió pública.

Els demòcrates són els grans derrotats, i ara temen que Trump se senti encara més impune ja que de la sentència es desprèn, primer, que el president té un poder gairebé il·limitat, fins i tot pot interferir en les eleccions si considera que és pel be del país, i segon, que la capacitat de supervisió que el Congrés té sobre el cap d'estat ha quedat molt minvada. 


La reacció de Trump: "president per sempre" 

Minuts després que el Senat l'exonerés de tots dos càrrecs, el president dels Estats Units ha piulat un vídeo que, a partir d'una portada de la revista "Time" el presenta com a comandant en cap durant dècades fins a acabar amb un "Trump 4EVA", manera col·loquial de dir "Trump per sempre":

 

 

Trump ha anunciat una compareixença de premsa aquest dijous a la Casa Blanca per valorar el que ha qualificat de "victòria nacional" en el procés d'"impeachment".

 


Tercer "impeachment" de la història

Després dels d'Andrew Johson i Bill Clinton, el de Trump ha estat el tercer "impeachment" de la història que ha arribat al Senat. Igual que en els dos casos anteriors, Trump també ha estat exonerat per la cambra alta.

 


Acusat de pressionar Ucraïna perquè s'investigués Biden

El cas es va destapar per la queixa d'un informant als serveis d'intel·ligència després d'una trucada entre Trump i el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, el mes de juliol.

En la trucada, el president nord-americà demanava que Ucraïna investigués el candidat demòcrata Joe Biden i el seu fill per suposada corrupció.

Segons els demòcrates, Trump va condicionar l'entrega de prop de 400 milions de dòlars en ajudes a Ucraïna i la programació d'una reunió a la Casa Blanca amb Zelenski al fet que Kiev anunciés públicament que estudiava investigar Biden.

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut