El segrest, tortura i assassinat d'una nena de 7 anys commociona Mèxic
Fátima tenia 7 anys

El segrest, tortura i assassinat d'una nena de 7 anys commociona Mèxic

El cos de la nena, el van trobar dins d'una bossa de plàstic, sense els òrgans

RedaccióActualitzat

Commoció i indignació a Mèxic per l'assassinat de la Fátima, una nena de 7 anys que va ser torturada. Un assassinat que arriba enmig d'una onada de violència que està provocant protestes al carrer, especialment per la mort, la setmana passada, d'Ingrid Escamilla, de 25 anys, en mans de la seva parella. Es tracta de dos casos que es caracteritzen per la crueltat amb què van actuar els agressors.

La Fiscalia General de Justícia de Ciutat de Mèxic ha confirmat que Fátima va ser violada, segons els resultats de la necròpsia.

A Mèxic hi ha 90 homicidis diaris, dels quals 10 corresponen a dones mortes per violència masclista. Aquests últims mesos s'ha generat un moviment de protesta pel que es considera passivitat de les autoritats mexicanes.
 

L'assassinat i esquarterament d'una nena de 7 anys commociona Mèxic
El president de Mèxic culpa el neoliberalisme dels assassinats
 


El malestar encara ha pujat més de to després que el president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, atribuís els fets a la moral neoliberal i a la descomposició social.

"Això no es resol només amb policies, ni amb presons, ni amb amenaces de mà dura. Hem d'anar al fons de la situació. Hi ha d'haver benestar material i de l'ànima (···). Es mesuren els homicidis, però no es mesura el grau de descomposició social que ha provocat el model neoliberal."


Els col·lectius feministes, però, demanen una actuació més contundent del govern.

 


Les imatges del segrest de la nena
 


El cos de Fátima Cecilia Aldriguett, el van trobar aquest cap de setmana en una bossa de plàstic, sense els òrgans i amb senyals de tortura, a l'ajuntament de Tlahuac, al sud de la capital mexicana, i prop de Santiago Tulyehualco, on la nena vivia amb la seva família.

L'últim cop que es va veure la Fátima va ser fa una setmana. La mare va anar a buscar-la a l'escola, però poca estona abans, una dona se l'havia emportat, segons les gravacions de les càmeres de seguretat de la zona.

La Fiscalia ofereix una recompensa de dos milions de pesos -uns 100.000 dòlars- per trobar els responsables d'aquest crim macabre.

S'han distribuït milers de cartells amb el retrat robot de la dona, encara no identificada, que es va endur la nena a l'escola. 

 

 

La fiscal ha explicat que s'encarregarà "personalment" de la investigació. Ha dit que hi ha una desena de funcionaris de la capital mexicana que estan sent investigats per presumptes negligències en la denúncia i la recerca de Fátima.
 

El segrest, tortura i assassinat d'una nena de 7 anys commociona Mèxic
El fèretre amb el cos de la nena, instal·lat a la casa on vivia (Reuters/Edgard Garrido)
El segrest, tortura i assassinat d'una nena de 7 anys commociona Mèxic
L'assassinat macabre de la Fátima ha colpit el país (Reuters/Carlos Jasso)


Els veïns de la família es van manifestar aquest dilluns per exigir justícia a les autoritats. A la porta de l'escola de primària Enrique Rebsamen, on van segrestar la nena, s'han enganxat cartells amb missatges com: "Ni una més. Ja n'hi ha prou", "Per un poble sense violència" o "Justícia per a la Fátima".

A la casa de la nena, a uns carrers del col·legi, es va fer la vetlla, amb la col·laboració dels veïns amb diners o menjar per a la família. L'àvia de la víctima es queixa que la direcció del col·legi la va deixar sortir i no va informar que se l'havia emportat una desconeguda.

Santiago Tulyehualco és un dels llocs amb més crims i inseguretat de la capital mexicana, i molts veïns s'organitzen a la seva manera per defensar-se.
 

L'assassinat i esquarterament d'una nena de 7 anys commociona Mèxic
La setmana passada, Ingrid Escamilla va morir en mans de la seva parella (Reuters/Andrés Martínez Casares)
L'assassinat i esquarterament d'una nena de 7 anys commociona Mèxic
Mobilitzacions per l'augment dels crims masclistes (Reuters/Andrés Martínez Casares)


Aquest assassinat ha tingut un gran ressò a les xarxes socials, com també el va tenir l'assassinat d'Ingrid Escamilla. La jove de 25 anys va morir en mans de la seva parella la setmana passada.

 

 

 

 

 

A més de la crueltat del crim, el cas d'Ingrid va causar una mobilització d'àmbit nacional perquè funcionaris de la capital mexicana van filtrar fotografies de la víctima als mitjans.
 

L'assassinat i esquarterament d'una nena de 7 anys commociona Mèxic
Cada dia hi ha 10 feminicidis a Mèxic (Reuters/Henry Romero)

 

 

ARXIVAT A:
MèxicViolència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut