Plataforma del projecte Castor, en una imatge de 2019 (ACN/Jordi Marsal)

El segellat definitiu del magatzem Castor, més a prop després de 10 anys

El Butlletí Oficial de l'Estat n'ha publicat la declaració d'impacte ambiental, el tràmit que faltava per iniciar els treballs

RedaccióActualitzat

El segellat del magatzem Castor, davant de la costa entre Catalunya i el País Valencià, suma un pas més: aquest dilluns, el Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat la declaració d'impacte ambiental del projecte "Segellament i abandó definitiu dels pous de Castor".

És el tràmit que faltava per desencallar els treballs per segellar els 13 pous definitivament i desmantellar la plataforma, ara un munt de ferralla visible des de la costa.

Tot plegat, quan ja fa més de tres anys que el govern espanyol va acordar dur a terme aquesta acció.

Va ser després que, fa gairebé una dècada, el Castor causés mig miler de terratrèmols, sobretot a les poblacions d'Alcanar, al Montsià, i Vinaròs, al Baix Maestrat, i es decidís aturar les injeccions de gas al subsol marí.

Alguns dels pous del Castor encara contenen hidrocarburs i, segons el govern espanyol, s'hi instal·laran 37 taps amb tècniques de perforació mecànica i detonacions, per a les quals s'utilitzaran gairebé 2.000 quilos d'explosius.

Després es retiraran les canonades que connecten els pous amb la planta d'operacions de Vinaròs.

Vaixell de vigilància a prop de la plataforma del projecte Castor (ACN/Jordi Marsal)

Durant els treballs, que poden durar 8 mesos, es farà un monitoratge continu per reduir el risc de generar nous terratrèmols. A més, es dona la circumstància que els taps provisionals que s'hi van posar ja han excedit la seva vida útil, fet que genera preocupació a Alcanar.

D'altra banda, el Consell de Seguretat Nuclear considera que els treballs poden generar un impacte radiològic i està a l'espera de rebre l'informe dels promotors de la neteja per avaluar-ne les mesures de control.

Ara per ara, de tota manera, el Ministeri per a la Transició Ecològica encara no té data per iniciar el desmantellament.

Fins que arribi aquest moment, el manteniment de totes les instal·lacions del projecte Castor, tant de la plataforma marina com de la planta terrestre que hi està connectada, suposa un cost anual d'entre 8 i 9 milions d'euros anuals, que s'afegeixen als prop de 1.500 milions d'euros que ha costat tancar el Castor.

El Castor era un projecte de l'empresa espanyola ACS i la canadenca Escal que consistia a convertir en magatzem de gas un antic pou petrolífer ubicat a 1.750 metres de profunditat sota el nivell del mar.

ARXIVAT A:
CastorPaís Valencià
Anar al contingut