El sector considera que s'haurà de convencer els turistes que poden venir amb seguretat (CCMA)

El sector turístic dona la temporada per perduda malgrat l'obertura de fronteres al juliol

Els hotelers demanen mantenir els ERTO fins a final d'any, suspendre la taxa turística sis mesos més i que no hi hagi quarantenes

Actualitzat

El sector turístic ha rebut amb prudència l'anunci de l'obertura al juliol per al turisme internacional. Tant les agències de viatges com els hotelers esperen poder revifar més o menys l'activitat. Però no tenen gens clar en quines condicions es farà. I, a més, ja donen pràcticament per perduda la temporada.

El Gremi d'Hotelers de Barcelona demana que els ERTO es mantinguin fins a final d'any com a mesura d'un pla de rescat que ajudi a la recuperació del sector.
 

Expectatives posades a la tardor

Després de l'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que Espanya estarà preparada per rebre viatgers estrangers al juliol, i que els ciutadans s'animin a planificar le seves vacances, les agències de viatges confien a reactivar l'activitat a l'estiu. Tot i que ja podien obrir, les agències han continuat tancades oferint serveis telemàticament, només un 5% han obert de manera testimonial.

 

Activitat a l'aeroport (CCMA)

Jonàs Baños, de l'Agència Kananga, especialitzada en rutes per Àfrica, explica que ha cancel·lat tots els viatges de maig i juny, i que a partir d'ara les expectatives es posen a la tardor.

"Nosaltres ens estem plantejant a partir de l'agost, si tot va bé, poder reactivar-ho 100% de cara que al setembre i l'octubre hi hagi una bona temporada."

La majoria d'agències han decidit apujar la persiana al juliol, un mes en què confien que es reprendrà l'activitat amb la possibilitat que arribin turistes de l'estranger. El sector, segons Martí Serrate, president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges Especialitzades, ACAVE, ho veu positiu, però insisteix que la temporada ja està perduda. 

"És una notícia positva, però no bona totalment perquè no és la solució definitiva per a la reactivació de les agències de viatges emissores perquè estem generant ingressos zero."


Obrir fronteres no vol dir que vingin turistes

Les agències es mostren prudents perquè, tot i que puguin venir turistes, caldrà veure quants en vindran, finalment. Experts del sector consideren que el turisme no podrà aixecar el cap del tot fins que es trobi una vacuna.  
 

 

Eulogi Borda, president de la consultoria de la indústria turística THR, diu que no només cal obrir les fronteres, sinó convèncer els clients perquè vinguin.

 "Si volem que a Catalunya recuperem al més aviat possible l'elevat volum de turisme, només hem de fer una cosa per començar, després n'haurem de fer 10 més, però la primera és persuadir uns 50 milions d'europeus que es pot venir a Catalunya amb tota tranquil·litat."

En aquest sentit, el director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, considera que "ara s'està en una crisi sanitària, després caldrà abordar una crisi de mobilitat i finalment una crisi de confiança".

 

El Gremi d'Hotels de Barcelona calcula que obriran només un 20% al juliol (CCMA)

Allagar els ERTO fins a finals d'any

Casals considera que per ajudar a la recuperació del sector es necessita un "pla de rescat per al turisme", i entre altres mesures demana que es mantinguin els ERTO fins a final d'any. També proposa que s'ampliï l'ajornament del pagament de la taxa turística que s'aplica a Catalunya, que ara s'ha posposat fins al setembre, sis mesos més.  

El sector hoteler aplaudeix que el govern espanyol obri les fronteres, però demana que els turistes no hagin de fer quarantenes aquest estiu.

 

 

Barcelona, només el 20% d'hotels oberts

Des del Gremi d'Hotels de Barcelona, es preveu que a partir de juliol només obrin entre el 20 i el 25% dels hotels de la ciutat, i la resta no ho facin fins al setembre. Manel Casals explica que les grans cadenes concentraran els seus clients, i als més petits no els surt a compte obrir encara. Ara, diu Casals, "les reserves són anecdòtiques" i els establiments que obren és perquè "hi perden igual si estan oberts com tancats".

Casals és optimista i ha dit que el sector a Barcelona "es recuperarà perquè és rendible", però que des que al juliol s'obrin les fronteres es trigaran "6 o 8 mesos a recuperar certa normalitat".

Els establiments es preparen per rebre els hostes amb totes les mesures de seguretat (CCMA)
ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaTurisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut