El Procicat aprovarà aquesta setmana el pla de reobertura de l'oci nocturn
Una cambrera neteja una barra a la discoteca Totem de Tarragona, el juny passat (ACN/Eloi Tost)

El sector de l'oci nocturn demana diàleg i que no se'l "criminalitzi" pels brots

Exigeixen condicions clares i proporcionalitat i adverteixen que, si es tanca tot, "el resultat pot ser l'oposat al que es pretén"

RedaccióActualitzat

Davant del missatge de Salut Pública que estudia tancar les discoteques de tot Catalunya per reduir els contagis de Covid-19, el sector ha demanat diàleg a la Generalitat i que no se'l "criminalitzi".

La decisió encara no està presa i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que la setmana que ve presentaran el full de ruta per conèixer l'estat de la situació. La proposta inclouria també controlar les trobades multitudinàries de gent a les nits.

La presència de la Guàrdia Urbana en algunes places de Barcelona està influint perquè es vegin menys "botellons" dels habituals. Alguns joves, però, no entenen la proposta de reduir la vida social nocturna.

Gent asseguda a la plaça del Sol de Gràcia, a Barcelona, a finals de maig

 

"Les persones tendim a reunir-nos. I si no ho podem fer al carrer, al final ho acabarem fent a casa. Sempre tendim a buscar l'escletxa dins de la norma", comenta Abel Justo Urrutia.

Mònica Ibar no veu més risc en aquestes trobades que en altres llocs. "El risc és exactament el mateix al que tenen les persones quan estan assegudes en un banc o en una terrassa", defensa.
 


Reclamen "seguretat jurídica i proporcionalitat"

La patronal de l'oci nocturn Spain Nightlife ha exigit "seguretat jurídica, proporcionalitat i diàleg" i que no es donin totes les culpes a un sector que necessita "més ajudes per subsistir" amb la pandèmia.

Un podi precintat a la discoteca Totem de Tarragona (ACN/Eloi Tost)

 

Els empresaris alerten que el tancament suposaria "la fallida de centenars de negocis" i s'ha reivindicat com "un sector econòmic i estratègic" que dona feina "a més de 300.000 persones a tot Espanya".

El president de la Federació Catalana d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), David López, creu que l'administració li pot sortir el tret per la culata:

"Si se sacrifica el sector de l'oci nocturn autoritzat, el resultat que s'aconseguirà serà precisament l'oposat al que es pretén."

El president de l'Associació de Discoteques de València, Óscar Iglesias, manté que "la majoria" de contagis han estat en espais no reglats:

"Demanem diàleg a l'administració, ja que no som una font de contagis; una altra cosa és que ho sigui l'oci nocturn il·legal, com ara els 'botellons', on no hi ha ni control d'aforament ni cap mesura sanitària ni de protecció de la salut"

 

Fecasarm, el Gremi de Discoteques de Barcelona i altres associacions d'oci nocturn han reclamat un pla de rescat del sector i establir unes condicions clares i d'obligat compliment, amb sancions per a qui no segueixi les normes.
 

L'hostaleria trenca plats a Lleida

I a Lleida, unes 300 persones del sector de l'hostaleria han trencat plats davant de la Paeria per denunciar que estan pagant els plats trencats del que veuen com un "autèntic desgavell administratiu que ha generat incertesa i desconfiança".

El sector de l'hostaleria de Lleida ha trencat plats davant la Paeria
El sector de l'hostaleria de Lleida ha trencat plats davant la Paeria (ACN/Laura Cortés)

 

El rebrot ha fet que bars i restaurants de la capital i de sis municipis del Baix Segre només puguin obrir per oferir menjar per emportar-se o a domicili.

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, ha llegit un manifest en el qual el sector denuncia que "som l'única zona d'Europa, que ens consti, que es troba en aquesta situació" i ha recordat que "Barcelona ha restringit l'activitat del nostre sector, però no l'ha tancat".

Repics de cassoles a Lleida per denunciar les restriccions en l'activitat dels restaurants
Repics de cassoles a Lleida per denunciar les restriccions en l'activitat dels restaurants (ACN/Laura Cortés)

 

Els restauradors demanen ajudes com descomptes fiscals, l'anul·lació de la taxa turística o un protocol simplificat de presentació dels ERTO.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
Anar al contingut