La mesa del Parlament accepta la retirada de l'escó a Torra amb l'oposició de JxCat

Els grups de l'oposició consideren que la legislatura està esgotada i que cal anar a eleccions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Quim Torra

La mesa del Parlament ha acceptat la retirada de l'escó a Torra amb l'oposició de Junts x Catalunya. A les 3 de la tarda s'inicia el ple del Parlament i el president Roger Torrent ja ha comunicat al president de la Generalitat, Quim Torra que no comptarà el seu vot per no posar en risc les votacions de la cambra.

Torrent ha buscat fòrmules de consens amb JxCat per fer compatible el respecte als drets del President de la Generalitat, amb donar validesa las acords del ple i que no s'impugnin les votacions. Junts per Catalunya defensa que només el ple pot retirar-li l'escó a Torra, i creu que Torrent pot aturar la decisió dels serveis jurídics.

Els republicans al.leguen que els funcionaris del Parlament no poden desatendre resolucions judicials. El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha explicat que no es pot apostar per una "desobediència estèril".

"No ens podem abocar a un escenari de paràlisi institucional en que totes les votacions quedin sense validesa. No podem posar en risc la sobirania del Parlament, l'autogovern i la legislatura per simbolismes sense cap tipus d'efecte real, que ens poden fer sentir bé durant uns minuts, però que no resolen en cap cas el problema que tenim al davant." 
"Si avui s'aposta un cop més per la desobediència estèril, que durarà com hem vist altres vegades un o dos plens, donarem tot el poder a l'Estat.

És el moment d'actuar amb intel·ligència davant una nova injustícia impune de l'Estat. Tots, tots, tots estem d'acord en que el president Torra ha de ser diputat i que estem davant d'una nova arbitrarietat, però aquesta no és la qüestió. La qüestió és que si per donar resposta a aquest situació injusta entreguem també el Parlament." 

"La JEC i el Suprem volen inhabilitar el president Torra però alguns sembla que també volen inhabilitar el Parlament també en la seva resposta. 

 

Decisió crucial

Des de poc després de 2/4 d'una la mesa del Parlament s'ha reunit per decidir sobre Torra, després que el secretari general del Parlament, Xavier Muro, ha donat instruccions als serveis de la cambra per retirar l'acta de diputat al president de la Generalitat, Quim Torra.

La Presidència ha respost que el secretari general no té competències per retirar l'escó a Torra i ha reclamat una decisió ferma de Torrent.

La Junta Electoral Provincial ha expedit les credencials de diputats als següents de la llista de JuntsXCat: Maria Senserrich per substituir Torra i Ferran Mascarell per ocupar l'escó que Carles Puigdemont ha deixat per ser eurodiputat al Parlament Europeu.

 

En "risc la legislatura i el govern"

La Presidència de la Generalitat ja ha manifestat en un comunicat que la decisió que es prengui aquest dilluns "posa en risc la legislatura i el govern".

Interpel·la directament el president del Parlament, Roger Torrent, a qui reclama una decisió ferma:

"Permetrà que un secretari general "ordeni" i tregui i posi diputats? Qui mana és el president"

I puntualitzat que el secretari general del Parlament no té competències per dictar la resolució que ha dictat, i que anava dirigida al president Torrent. Des de Presidència es pregunta "si aquest Parlament és en mans dels representants dels ciutadans o de secretaris generals i lletrats que canvien els discursos".

La carta dels lletrats

En una carta dirigida a la mesa del Parlament, Muro argumenta que la situació de Torra ha canviat després que la setmana passada el Tribunal Suprem, TS, no suspengués la decisió de la Junta Electoral Central, JEC, de treure-li l'escó.

Muro, conegut per la seva negativa a tramitar la llei del referèndum el 2017, recorda que la Junta Electoral Provincial de Barcelona li havia donat dos dies, que s'esgoten aquest migdia, per informar del substitut de Torra com a diputat.

El secretari general del Parlament, Xavier Muro, amb el lletrat major, Joan Ridao (ACN/Marta Sierra)

 

Aquest matí al Parlament, les reunions entre partits s'estan multiplicant. Durant el cap de setmana, hi ha hagut contactes discrets entre Esquerra, Junts per Catalunya i la CUP. Els partits analitzen la nova situació abans d'afrontar la reunió.
 

Possibles decisions i conseqüències

La decisió final ha de ser de la mesa del Parlament i en última instància del president, Roger Torrent.
Una de les possibilitats que pot adoptar la mesa és que es retiri l'escó de diputat a Quim Torra, però se'l mantingui com a president de la Generalitat, tal com avalen els informes jurídics, -també l'últim-, dels lletrats del Parlament que consideren que el fet de perdre la condició de diputat no afecta quan el president ja ha estat nomenat.

Si s'opta per aquesta decisió, s'obren dues opcions més: la de nomenar un nou diputat seguint l'ordre de la llista de JuntsXCatalunya, que mantindria el nombre de vots a la cambra. O la de deixar l'escó vacant i comptar amb un vot menys a les votacions.

Una segona decisió, que amb l'escrit dels lletrats a la mà, pot prendre la mesa, és desobeir i no retirar l'escó a Quim Torra. La decisió més arriscada i complicada, ja que encara s'està pendent del recurs de cassació que tots els analistes consideren que reafirmarà la sentència del TSJC que inhabilita políticament Quim Torra, un any i mig, per desobediència.

ARXIVAT A:
Quim Torra Parlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut