El secretari general de l'ONU alerta de l'"amenaça transnacional" del supremacisme blanc
António Guterres (Reuters/Susana Vera)

El secretari general de l'ONU alerta de l'"amenaça transnacional" del supremacisme blanc

António Guterres ho ha dit en una compareixença al Consell de Drets Humans de l'ONU, i ha apuntat que aquests grups tenen suports entre persones que ocupen "posicions de responsabilitat"

Redacció/Agències

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha alertat aquest dilluns que els moviments neonazis i supremacistes blancs estan esdevenint una "amenaça transnacional" i estan aprofitant la pandèmia de la Covid-19 per incrementar el seu suport. En una compareixença al Consell de Drets Humans de l'ONU, Guterres ha afirmat que la perillositat d'aquests grups creix diàriament.

"Els moviments supremacistes blancs i neonazis són alguna cosa més que amenaces terroristes nacionals. S'estan convertint en amenaces transnacionals", ha dit al fòrum de Ginebra. Sense citar cap país en concret, Guterres ha afegit: "Avui, aquests moviments extremistes representen l'amenaça de seguretat interna número 1 en diversos països".

Coincideix amb aquesta anàlisi l'inspector Paradell, de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra, que es refereix a la violència extremista ultradretana com a un "fenomen global".

Una investigació duta a terme pel 324.cat mostrava fa poc els vincles entre un grup d'entrenament d'esports de contacte i musculació establert a la demarcació de Barcelona i el seu homòleg rus, lligat a organitzacions que en el passat van cometre assassinats amb motivació racista.


Suport entre les altes esferes

"Molt sovint, a aquests grups els aclamen persones que ocupen posicions de responsabilitat d'una manera que seria inimaginable no fa tant", va dir Guterres. "Necessitem una acció global coordinada per vèncer aquest perill greu i creixent".

Als EUA, per exemple, les tensions racials s'han vist amplificades durant els quatre anys de mandat de Donald Trump. El seu successor, Joe Biden, ha assegurat que el setge al Capitoli del 6 de gener passat per part de seguidors de Trump el van dur a terme "pinxos, insurreccionalistes, extremistes i supremacistes blancs".

L'alta comissionada per als Drets Humans Michelle Bachelet informarà al consell el 18 de març del racisme sistèmic contra persones afrodescedents. Aquesta petició es va fer després de la mort de George Floyd a Minneapolis el maig passat quan un policia el va asfixiar clavant-li el genoll al coll durant uns nou minuts.

ARXIVAT A:
Extrema dretaONU
Anar al contingut