El SARS-CoV-2 amenaça també els primats, molts dels quals es troben en risc d'extinció

La Fundació Mona de Riudellots de la Selva pren mesures dràstiques per evitar un possible contagi als ximpanzés i macacos
El SARS-CoV-2 amenaça també els primats, molts dels quals es troben en risc d'extinció

El SARS-CoV-2 amenaça també els primats, molts dels quals es troben en risc d'extinció

La Fundació Mona de Riudellots de la Selva pren mesures dràstiques per evitar un possible contagi als ximpanzés i macacos
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Coronavirus
El SARS-CoV-2 amenaça també als primats, molts dels quals es troben en risc d'extinció
L'Àfrica va perdre els seus pares per la caça i ella va ser venuda (Joan Brull)

El coronavirus SARS-CoV-2 també amenaça els grans simis. Aquest és el temor que van expressar 26 investigadors en una carta a la revista Nature publicada el 24 de març.

La carta tenia com a primer signant Thomas Gillespie, del Departament de Ciències Ambientals i Salut Ambiental de la Universitat Emory d'Atlanta. I feien aquest prec:

"Com experts líders en conservació i salut d'aquests animals, urgim governs, conservacionistes, investigadors, professionals del turisme I fundacions a reduir el risc d'introduir el virus en aquests simis en perill."

Els autors de la carta reconeixien que no se sap si la morbiditat i la mortalitat del SARS-CoV-2 en simis és similar a la que té en humans. Però destacaven la vulnerabilitat d'aquests animals.

Virus que passen als animals

Se sap que altres coronavirus poden produir símptomes en primats. El 2018, Livia Patrono, de l'Institut Robert Koch de Berlín, i altres investigadors alemanys publicaven un estudi a la revista Emerging Microbes & Infections en què analitzaven l'impacte del coronavirus humà OC43 en ximpanzés salvatges que vivien al Parc Nacional Taï de Costa d'Ivori.

L'OC43 causa, en humans, entre el 10 i el 15% dels casos de refredat comú. La majoria es produeixen en els mesos d'hivern.

Els investigadors van detectar tos i esternuts dintre del grup. Van analitzar mostres i van trobar virus en diversos individus. Això significa que aquests ximpanzés, que solen tenir contactes amb humans, es podien encomanar del virus.

Els símptomes eren lleus, però els pulmons dels ximpanzés són el seu punt feble. Per això, a la Fundació Mona de Riudellots de la Selva han pres mesures dràstiques.

Així, a mitjans de març, abans que es digués a tothom que es quedés a casa i que es tanquessin comerços i locals, ja havien separat cinc joves voluntaris que, des d'aquell dia, no surten a l'exterior. Un altre grup de tres persones fa de pont per subministrar-los menjar i tot el que necessitin.

D'aquesta forma, s'ha tallat tot contacte entre els ximpanzés i els macacos que hi ha la fundació i altes persones. Els voluntaris prenen les mateixes mesures de protecció que els sanitaris que atenen humans: mascaretes, guants i higiene de mans.

De moment, cap símptoma

Segons informa la Fundació Mona, no s'ha detectat cap símptoma en els animals -14 ximpanzés i 4 macacos. Però volen evitar-ho perquè si el virus els ataca als pulmons, els ximpanzés desenvolupen de seguida pneumònia i hi ha un risc elevat que morin.

Ximpanzés i macacos estan separats. Els macacos també estan en risc, però són més resistents. A més, genèticament estan més allunyats dels humans, tot i que se'ls fa servir en estudis mèdics.

Àfrica i Marco, dos ximpanzés a la Fundació Mona (Joan Brull)

 

No se sap si el SARS-CoV-2 pot passar als ximpanzés, però davant del dubte s'han extremat precaucions. El que sí que se sap és que els animals estan cada cop més en contacte amb poblacions humanes, entre altres coses per la destrucció dels seus hàbitats. I pateixen malalties com poliomielitis, tuberculosi i hepatitis.
 


De moment, països com Ruanda, Uganda i la República Democràtica del Congo han suspès temporalment el turisme de goril·les i han restringit l'accés als parcs nacionals.

També preocupen els simis asiàtics. A Borneo i altres llocs s'han establert precaucions per protegir els orangutans. Actualment, hi ha uns 100.000 orangutans en llibertat entre Indonèsia i Borneo.

El ximpanzé es troba en perill, segons la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. Per això, des de la Fundació Mona s'esforcen a recuperar aquests animals i a protegir-los.

Es tracta d'exemplars que han perdut la família, degut a la caça per consumir la seva carn, o que han estat víctimes del tràfic il·legal. Remarquen que el SARS-CoV2 ha passat als humans, molt probablement, degut al consum d'espècies en risc i del tràfic il·legal. Ara intenten que el virus no faci el camí invers cap als animals, en aquests cas, ximpanzés i macacos.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Ecologia Medi ambient
Anar al contingut