La Rambla de Barcelona, pràcticament buida aquest Sant Jordi (ACN / Pau Cortina)
La Rambla de Barcelona, pràcticament buida aquest Sant Jordi (ACN / Pau Cortina)

El Sant Jordi del coronavirus: des de casa i en format virtual

Algunes llibreries i floristeries han portat comandes a domicili i s'han organitzat un munt d'activitats per internet

Laura GalánActualitzat

No hi ha parades de roses ni de llibres. Ni multituds de gent passejant per la Rambla, ni la de Barcelona ni la d'enlloc. Tampoc no es veuen els més petits sortint en fila amb l'escola amb els ulls com taronges. Ni parelles d'enamorats agafats de la mà. Ni disfresses de Sant Jordi, ni de princesa. I, el drac s'ha quedat, també, a casa, tancat.

El coronavirus ens ha confinat a tots a les nostres llars i la festa de la primavera més viscuda, sentida i compartida a Catalunya l'hem hagut de deixar per més endavant.

Ja fa dies que les recomanacions literàries es fan a la xarxa mentre les llibreries tenen les persianes baixades.

Però n'hi ha que no es resisteixen a no tenir el llibre o la rosa.

Algunes llibreries i floristeries han recollit comandes online els últims dies per portar llibres i roses a domicili. D'altres han preferit tancar - per seguretat, defensen - i deixar les vendes per al 23 de juliol.

Sí que ha estat possible comprar llibres en papereries o supermercats. També per internet, on portals com Libelista han triplicat les vendes. La iniciativa Llibreries Obertes ha venut més de 45.000 llibres, una injecció de gairebé 1 milió d'euros a les 457 llibreries que s'hi han adherit. 

De tota manera, la facturació caurà respecte els 22 milions d'euros i 1,5 milions de llibres venuts l'any passat. 

 

 

Les floristeries que han repartit a domicili han exhaurit existències. N'han venut 500.000, quan en preveien 300.000, però la xifra queda molt lluny dels més de 7 milions de roses de l'any passat. 
 

 

També s'ha fet una crida perquè els balcons es guarnissin amb dibuixos inspirats en Sant Jordi i donar-li així color a la festa encara que no puguem sortir, una crida que ha portat castells, dracs, princeses i roses a les façanes.

 

 

Sant Jordi ha estat, aquest any més que mai, una celebració virtual. S'han previst presentacions de llibres per xarxes socials i tot un seguit d'activitats.


Lectures i relats per als sanitaris

La Generalitat ha preparat múltiples activitats per celebrar un Sant Jordi en confinament i virtual.

El Departament de Salut ha convidat els ciutadans a escriure relats d'agraïment al personal sanitari que lluita des de fa setmanes contra el "drac del coronavirus" i, després, l'Institut Català de la Salut (ICS) els els farà arribar a través de correu electrònic.

L'acció central del Departament de Cultura, "Lletres Lliures" també és virtual. S'ha fet una crida als ciutadans perquè, des de casa, gravin lectures lliures, en vídeos d'una durada màxima de dos minuts, i que es comparteixi a les xarxes socials mitjançant l'etiqueta #LletresLliures.

 

 

També s'ha fet una visita guiada virtual al Palau de la Generalitat, a través del canal de YouTube de patrimoni.gencat.cat, que permet recuperar-la en qualsevol moment. S'hi han mostrat les diverses estances de l'edifici, com la capella, la galeria Gòtica o les sales Torres-Garcia i Tarradellas, a més dels capitells que estan suspesos i no tenen columna.

D'altra banda, s'ha publicat el model 3D de la capella de Sant Jordi, amb el qual es poden descobrir petits detalls d'aquest lloc.

 

 

Concursos, corals i llibres

La Direcció General de Política Lingüística, amb el Consorci per a la Normalització Lingüística i el Termcat, han celebrat un Sant Jordi en línia amb concursos i propostes d'oci relacionades amb la lectura i el consum cultural en català, mentre que la Direcció General de Cultura Popular aposta per, entre altres actes, una lectura de poemes de Palmira Jaquetti, amb motiu de la commemoració del 125è aniversari del seu naixement.

 

 

Desenes de corals de tot Catalunya han compartit una peça del compositor Francesc Vila amb la lletra d'"Oració al Senyor Sant Jordi", de Salvador Espriu.

 

L'Institut Ramon Llull, que vol potenciar l'anomenada Xarxa Llull, ha demanat a lectors i mestres d'aquesta estructura que expressin en vídeos de no més de vint segons per Twitter i Instagram, amb quin llibre "s'enamoren més els seus alumnes de literatura catalana".

 

Activitats per a nens i nenes

Les escoles han adaptat la celebració al format virtual, amb llegendes i contes explicats des de casa i vendes de roses virtuals solidàries, entre altres.

 

I el Departament d'Educació ha publicat a través del web XTEC diverses activitats perquè els centres escolars les puguin oferir a l'alumnat, com una que té a veure amb l'italià Gianni Rodari, de qui es commemora el centenari del naixement, mestre, escriptor i pedagog, considerat una de les figures més rellevants de la literatura infantil.

En el llistat d'activitats de Sant Jordi, se n'inclou una altra que han protagonitzat agents dels Mossos d'Esquadra, explicant contes en directe per als més petits a través del compte corporatiu d'Instagram, des d'"Els angelets de les dents i la Malva", fins a "No vull ser un heroi" o "Les perdius del rector de Vallfogona".

 

L'Institut de Cultura de Barcelona, ICUB, ha proposat "Sant Jordi: llibres en xarxa", una iniciativa en què diversos escriptors han recomanat lectures.

 

 

El Centre de Cultura Contemporània (CCCB) ha posat en marxa una campanya de suport a l'ecosistema literari local a través de xarxes socials per animar tothom que compri o reservi llibres.

 

 

Els museus fan Sant Jordi

La Fundació la Caixa, el CosmoCaixa i Caixa Forum han fet recomanacions litararies a través de vídeos.

Els museus també s'han inventat noves propostes per celebrar aquest Sant Jordi diferent. El Museu de les Ciències Naturals i el Museu Marítim de Barcelona, per exemple, han preparat una sessió especial del concurs de preguntes #MuseuQuizACasa.

El Museu del Disseny, DHUB, ha fet un taller pràctic infantil per dissenyar exlibris a casa.

El Museu d'Història de Catalunya ha fet una recomanació de 10 llibres històrics o d'història. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona ha convidat els més petits a fer una manualitat: crear una rosa en mosaic.

La Pedrera ha proposat un repte a Instagram, amb l'etiqueta #HeroisxSantJordi, per manifestar qui és l'heroi o heroïna de cadascú.

 

 

El Museu de Lleida ha posat a disposició dels ciutadans diverses publicacions en línia. I la Casa Batlló, a través de #TotsFemSantJordi, ha ofert idees i recursos per vestir de roses els balcons.

 

 

A més, la Casa Batlló i la Creu Roja han repartit 2.000 llibres a joves i nens a casa seva. Són llibres que han donat les editorials que s'han repartit amb voluntaris de tot Catalunya. És una activitat que s'emmarca en el projecte "Promoció de l'Èxit Escolar".


Diada a l'hospital

Molts hospitals han fet arribar roses o llibres als pacients. Al Clínic, han celebrat el Sant Jordi acostant a escriptors i pacients. Vuit escriptors i escriptores han lliurat exemplars de les seves obres recents al centre sanitari i s'han gravat en vídeo per dedicar els seus llibres a pacients i treballadors sanitaris i enviar-los "força i ànim" amb motiu de la Diada de Sant Jordi.

Centres hospitalaris de tot el país han fet mans i mànigues per celebrar la diada. 

 

 

 

I pel que fa el teatre, el Grup Focus, format pel Teatre Romea, La Villarroel, el Teatre Goya i el Teatre Condal, ha celebrat Sant Jordi a través de les xarxes socials amb una edició especial del seu concurs de preguntes i respostes #Teatrivial.

A cadascun dels comptes d'Instagram d'aquests teatres s'han penjat  set preguntes sobre temàtiques relacionades amb el dia de la rosa i el llibre. Els usuaris que les hagin respost correctament entraran en el sorteig d'una "Rosa Teatral", un tiquet regal per veure qualsevol espectacle de la temporada que ve.

ARXIVAT A:
Sant Jordi Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut