El Salvador inaugura una megapresó per a 40.000 presoners amb treballs forçats

El Centro de Confinamiento del Terrorismo, inaugurat tot i les crítiques dels organismes de defensa dels drets humans, és l'última aposta del Salvador en la guerra contra les "maras"

El Salvador ha inaugurat la presó més gran d'Amèrica, construïda en només set mesos i amb una capacitat per a 40.000 presoners. Es diu Centro de Confinamiento del Terrorismo (CECOT) i, segons ha dit el president del país, Nayib Bukele, és la fita més gran del govern del Salvador. La construcció de la instal·lació mastodòntica, però, ha rebut crítiques insistents dels organismes de defensa dels drets humans.

En un tuit, Bukele presentava la megapresó de màxima seguretat, que només acollirà els membres de les nombroses bandes armades que hi ha al país:

 

La gegantina presó està en una zona aïllada del país.

Vista aèria de la megapresó (REUTERS/José Cabezas)

El fet que hagi estat construïda en tan poc temps demostra la màxima prioritat de Nayib Bukele en la seva guerra particular contra les anomenades "maras", responsables, segons la policia, d'un assassinat cada dos dies.

Aquesta guerra ha estat molt criticada pels defensors dels drets humans, que han acusat el president d'ordenar tàctiques inhumanes per reprimir aquestes bandes: detencions arbitràries, desaparicions i tortures.

Un altre dels elements més controvertits del centre és que els presos tindran l'obligació de treballar a les tres fàbriques que hi ha a l'interior. El Salvador, doncs, es converteix en un dels pocs països que ha reinstaurat els treballs forçats.

El Salvador està tècnicament en estat d'excepció des de fa deu mesos. Segons el govern, s'ha aconseguit capturar 60.000 delinqüents, una xifra aclaparadora que oculta mètodes policials il·legals, com ara detencions massives i empresonaments extrajudicials.

Equipament antidisturbis dins de la megapresó (REUTERS/José Cabezas)

El president del govern del Salvador ha dit que el país ha passat de ser el més perillós d'Amèrica al més segur. De moment, la lluita de Bukele contra la màfia ha estat a base de més ciment, més reixes i més policies.

ARXIVAT A:
Drets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut